K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří mazanec.
Upečte si dozlatova pečený a mandličkami sypaný mazanec a užijte si to pravé velikonoční mlsání!
1 lžička hladké mouky + na posypání těsta
1/2 hrnku mléka
5 lžic cukru krupice
90 g rozpuštěného másla
3/4 kostky droždí
1 vanilkový cukr
1 hrst rozinek
4 lžíce oloupaných plátkových mandlí
špetka soli
Ve vlažném mléce si rozpustíme rozdrolené droždí, do kterého přisypeme lžičku hladké mouky, lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Během tohoto procesu musí být směs na teplém místě. V míse si promícháme mouku se zbytkem cukru, vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem, žloutkem, solí a nakonec i s vykynutým kváskem. Vše pečlivě promícháme a vypracujeme v těsto. To, že není třeba nic přidávat, poznáme, když se těsto nelepí a je krásně hladké. Poté do něj zapracujeme rozinky.
Takto zpracované těsto zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Již naše prababičky k tomuto účelu využívaly peřiny. Po vykynutí z těsta vytvarujeme bochánek, máte-li rádi menší mazance, pak vytvarujte bochánky dva. Položíme na pečící papír, necháme ještě chvíli vykynout. Na bochánek vyřízneme nožem křížek, potřeme ho celý bílkem a posypeme mandlemi.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C a po deseti minutách stáhneme na 175°C a pečeme dalších 40 minut.
Sandra Špačková
foto: Chmee2