Vznik prvních muffinů se datuje do 11.století do Walesu. Jejich pojmenování je odvozeno od francouzského výrazu „moufflet“, což znamená jemný chléb.
První dochované psané recepty pochází z Británie z poloviny 18. století. Muffiny se nejprve vyráběly ze zbytků chleba, sušenek a rozmačkaných brambor a byly pochoutkou pouze pro služebnictvo. Později se jejich obliba rozšířila také do vyšších vrstev společnosti, kde byly servírovány především k proslulému čaji o páté. Pouliční prodavači chodívali městem a nabízeli různé typy těchto pochoutek. Prodavači je nosili je na hlavách a zvonečkem lákali zákazníky k nákupu. V dnešní době se muffiny servírují nejen k čajovým dýchánkům, ale nabízí se také k snídani nebo jako dezerty při pozdních večeřích.
Z Velké Británie se muffiny později rozšířily také do Nového světa, kde se však spolu s vznikem kypřícího prášku jejich způsob výroby zcela změnil. Recepty na jedny z nejslavnějších muffinů můžete najít již v kuchařce z roku 1896 od Fannie Merritt Farmerové s názvem The Boston Cooking-School Cookbook.
Na 12 kousků:
2 lžičky prášku do pečiva
špetka sody
30 g kakaa
200 g polohrubá mouka
65 g másla
90 g cukru krupice
170 ml mléka
Vejce, máslo, cukr a mléko smícháme dohromady a vše důkladně zamícháme. Můžeme použít i mixér. Poté přidáme prosátou mouku a kakao a opět promícháme. Nakonec po troškách vmícháme i rozpuštěnou čokoládu. Košíčky nebo formu na muffiny, plníme polévkovou lžící přibližné do 3/4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15 až 18 minut.
rdc
foto: Nuschucka