Recept na čokoládové muffiny

Vznik prvních muffinů se datuje do 11.století do Walesu. Jejich pojmenování je odvozeno od francouzského výrazu „moufflet“, což znamená jemný chléb.

První dochované psané recepty pochází z Británie z poloviny 18. století. Muffiny se nejprve vyráběly ze zbytků chleba, sušenek a rozmačkaných brambor a byly pochoutkou pouze pro služebnictvo. Později se jejich obliba rozšířila také do vyšších vrstev společnosti, kde byly servírovány především k proslulému čaji o páté. Pouliční prodavači chodívali městem a nabízeli různé typy těchto pochoutek. Prodavači je nosili je na hlavách a zvonečkem lákali zákazníky k nákupu. V dnešní době se muffiny servírují nejen k čajovým dýchánkům, ale nabízí se také k snídani nebo jako dezerty při pozdních večeřích.

Z Velké Británie se muffiny později rozšířily také do Nového světa, kde se však spolu s vznikem kypřícího prášku jejich způsob výroby zcela změnil. Recepty na jedny z nejslavnějších muffinů můžete najít již v kuchařce z roku 1896 od Fannie Merritt Farmerové s názvem The Boston Cooking-School Cookbook.

Na 12 kousků:

1 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
špetka sody
30 g kakaa
200 g polohrubá mouka
20 g čokolády
65 g másla
90 g cukru krupice
170 ml mléka

Vejce, máslo, cukr a mléko smícháme dohromady a vše důkladně zamícháme. Můžeme použít i mixér. Poté přidáme prosátou mouku a kakao a opět promícháme. Nakonec po troškách vmícháme i rozpuštěnou čokoládu. Košíčky nebo formu na muffiny, plníme polévkovou lžící přibližné do 3/4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15 až 18 minut.

rdc
foto: Nuschucka


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>