Rebarborový kompot, koláč, omáčka aj. To vše lze vytvořit z této kyselé rostliny, jejíž sezóna právě začíná.
Původně himalájská rostlina k nám pravděpodobně v 19. století doputovala až z Himalájí a od těchto dob se u nás těší vysoké oblibě.
Ochutnejte tento výborný koláč bude chutnat i labužníkům.
Na 12 kousků:
400 g rebarbory
400 g mouky
200 g změklého másla
200 g cukru
120 ml mléka
4 vejce
1 lžíce bramborového škrobu
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
Rebarboru omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky. Vhodíme do mísy a zasypeme škrobem, lehce promícháme. Změklé máslo smícháme se solí a mícháme, dokud nebude mít hmota podobu pěny. Nejlépe se nám povede s použitím mixéru. Poté střídavě přišleháme cukr a vejce. Mouku smícháme s kypřícím práškem a s mlékem. Vše pozvolně přimícháme k máslové hmotě, až vznikne hladké těsto. Bude-li příliš tuhé, přidáme trochu mléka.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a zahladíme ho až ke kraji. Rebarboru rovnoměrně rozmístíme na těsto a formu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut, nebo dokud povrch nezezlátne a těsto nelepí. Podáváme vychlazené a pokud máme rádi, posypané cukrem.
rdc
foto: www.jolie.de