Ramos Gin Fizz je bezesporu jedním z nejstarších smetanových koktejlů. Poprvé se údajně objevil už kolem roku 1880 v New Orleans, proto se mu často říká New Orleans Fizz. Patří do něj gin, čerstvá citronová a limetová šťáva, simple sirup, voda z pomerančových květů, pár kapek vanilkového extraktu, sladká smetana a vaječný bílek, a nakonec trocha sody.
Tento koktejl je velmi náročný na barmanovu fyzičku. Původní recept hovoří až o dvacetiminutovém šejkrování – nejprve metodou „dry shake“, tedy bez ledu,
a poté i s ledem. Díky moderní době tuto práci můžeme přenechat třeba vrtulkovému mixéru Výsledek stojí za to, odměnou je plná sklenice lehké a jemné bílé pěny.
60 ml ginu
20 ml simple sirupu
15 ml limetkové šťávy
15 ml citronové šťávy
1 bílek
20 ml smetany
5 kapka vody z pomerančových květů
soda
Všechny ingredience kromě sody a pomerančové vody dáme do šejkru a bez ledu šejkrujeme asi 30 vteřin. Poté přidáme led a mícháme další 2 minuty. Nalijeme do sklenice dolijeme je sodou. Na vzniklou pěnu kápneme vodu z pomerančových květů
Martina Mlsná
foto: Dannie Sorum_unsplash