Rakouský vánoční chléb

Kletzenbrot – tak se nazývá nejstarší rakouský vánoční moučník. Do češtiny ho lze přeložit jako křížalový chléb a jedná se vlastně o obdobu našeho biskupského chlebíčku. Jeho základem jsou sušená jablka či hrušky. Tento chléb se podává na štedrý den ráno a podává se s trouchou másla a marmelády.

250 g sušených hrušek nebo jablek

250 g rozinek

150 g fíků

30 g piniových oříšků

50 g vlašských ořechů

80 g kandovaného ovoce

1 lžička perníkového koření

125 ml hruškovice

3 malá vejce

130 g medu

150 g hladké mouky

1 vejce na potření

mandle na obložení

Křížaly namočíme do vody. Všechno ovoce i ořechy nakrájíme na drobno a smícháme s perníkovým kořením a hruškovicí. Necháme 24 hodin marinovat. Vejce s medem vyšleháme do pěny a smícháme s namarinovaným ovocem a křížaly. Nakonec přidáme i prosátou mouku a pečlivě promícháme. Z této jemné směsi vytvarujeme na plechu vypodloženým pečícím papírem dva bochánky. Potřeme vyšlehaným vejcem a můžeme i zasypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 60-75 minut.

Chléb můžeme uchovat v chladu 2-3 týdny. Lze jej i zamrazit.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>