V teplých dnech často nemíváme moc hlad. Ale nějaké to teplé jídlo by to do žaludku přece jen chtělo. Bohatě nám tak často k obědu stačí jen polévka, nejlépe s čerstvým pečivem.
Tuto chutnou polévku připravíte během 20 minut a díky zelenině vás i dostatečně zasytí.
Abyste si polévku netradičně oživili, připravte s k ní bazalkový dip.
Pro 4 mlsouny:
4 šalotky
4 stroužky česneku
2 lžíce rostlinného oleje
200 g míchané mražené zeleniny (může být pochopitelně i čerstvá)
1 plechovka loupaných rajčat
600 ml zeleninového vývaru
2 lžičky medu
2 lžička balzamika
4 lžíce žervé
hrst bazalky
Šalotku a česnek nasekáme najemno. Olej rozehřejeme a cibuli i česnek restujeme do zlatova. Přidáme zeleninu za stálého mícháme ji necháme 5 minut rozpustit. Poté přidáme rajčata a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu, ochutíme zbylými přísadami, stáhneme plamen a vaříme 10 minut. Z žervé a natrhané bazalky připravíme dip.
Polévku podáváme s bazalkovým dipem a bílým pečivem.
Martina Mlsná