Rajčatovo lilkový guláš

Nejen ze salátů živ je člověk. I když je léto a člověk nemívá moc velký hlad, občas se mlsnému jazýčku zasteskne po pořádném masu. Využijme toho, že lilková sezona je v plném proudu a uvařme si s jejich pomocí vynikající lehce pikantní guláš.

Abychom se nepřejedli, namísto brambor zvolme lehčí přílohu – kuskus.

 

 

Pro 4 mlsouny:

 

2 lžíce olivového oleje

600 g hovězí zadní

2 stroužky česneku

½ lžičky mletého zázvoru

½ lžičky mleté skořice

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička mleté papriky

1 lžička mletého kmínu

800 g keříkových rajčat, nahrubo nakrájených

1 chilli paprička, podélně rozříznutá a očištěná od semínek

4 malé lilky

kuskus

 

Dvě lžičky oleje rozehřejeme na pánvi. Přidáme maso nakrájené na stejně velké kostky. Maso restujeme, dokud nezhnědne, přibližně 6-8 minut. Poté přidáme rozetřený česnek, zázvor, skořici, kurkumu, papriku a kmín. Za stálého míchání restujeme ještě minutu.

Přimícháme nakrájená rajčata, chilli a ½ hrnku vody. Přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu. Přiklopíme pokličkou a na mírním plameni vaříme hodinu. Po hodině odklopíme pokličku a vaříme ještě 20-25 minut, maso by mělo změknout.

Mezitím nakrájíme lilky na kolečka, posolíme je a necháme vypotit. Poté je otřeme kuchyňskou utěrkou. Na pánvi rozehřejeme zbývající olej a lilky na něm restujeme po dobu 5-6 minut, nebo do doby než zezlátnou. Dáme stranou. Z masové směsi vyjmeme chilli a přidáme lilky. Ochutíme solí a pepřem. A vše společně povaříme další 3 minuty.

Servírujeme s kuskusem připraveným podle návodu na obalu.

 

Martina Mlsná

foto: Alan Benson


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>