Nejen ze salátů živ je člověk. I když je léto a člověk nemívá moc velký hlad, občas se mlsnému jazýčku zasteskne po pořádném masu. Využijme toho, že lilková sezona je v plném proudu a uvařme si s jejich pomocí vynikající lehce pikantní guláš.
Abychom se nepřejedli, namísto brambor zvolme lehčí přílohu – kuskus.
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce olivového oleje
600 g hovězí zadní
2 stroužky česneku
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mleté skořice
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mleté papriky
1 lžička mletého kmínu
800 g keříkových rajčat, nahrubo nakrájených
1 chilli paprička, podélně rozříznutá a očištěná od semínek
4 malé lilky
kuskus
Dvě lžičky oleje rozehřejeme na pánvi. Přidáme maso nakrájené na stejně velké kostky. Maso restujeme, dokud nezhnědne, přibližně 6-8 minut. Poté přidáme rozetřený česnek, zázvor, skořici, kurkumu, papriku a kmín. Za stálého míchání restujeme ještě minutu.
Přimícháme nakrájená rajčata, chilli a ½ hrnku vody. Přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu. Přiklopíme pokličkou a na mírním plameni vaříme hodinu. Po hodině odklopíme pokličku a vaříme ještě 20-25 minut, maso by mělo změknout.
Mezitím nakrájíme lilky na kolečka, posolíme je a necháme vypotit. Poté je otřeme kuchyňskou utěrkou. Na pánvi rozehřejeme zbývající olej a lilky na něm restujeme po dobu 5-6 minut, nebo do doby než zezlátnou. Dáme stranou. Z masové směsi vyjmeme chilli a přidáme lilky. Ochutíme solí a pepřem. A vše společně povaříme další 3 minuty.
Servírujeme s kuskusem připraveným podle návodu na obalu.
Martina Mlsná
foto: Alan Benson