Quinoa aneb merlík chilský je nenáročná, vysokohorská plodina.
Obyvatelé horkých oblastí Jižní Ameriky ji pěstují bezmála 6000 let a od nepaměti tvořila jejich hlavní potravinovou složku.
Indiáni nazývali merlík „matkou všech obilovin“, byla to pro ně posvátná rostlina.
Je opravdu pozoruhodné, jak tato rostlina dokáže přežít v takových nadmořských výškách.
Zrnka quinoy mají vysokou nutriční hodnotu a mimořádně vysoký podíl bílkovin, minerálních látek a mastných kyselin. Jsou zdrojem vitamínů A, B2, E, a dokonce vitamínu C. Z minerálních látek je potřeba zmínit vápník, železo, fosfor, hořčík či zinek.
Quinoa neobsahuje lepek, proto je vhodná pro bezlepkovou dietu. Navíc je velice lehce stravitelná. Je dobrá na prevenci revmatických zánětů či vysoký tlak, pomáhá při vývoji neuronů a mateřského mléka.
Semena quinoy jsou obalena ochrannou vrstvou, která je chrání před ptáky a hmyzem. Semínka můžeme důkladně propláchnout, případně merlík přes noc namočit, pak vodu vylít a dát ho vařit do nové. Některé firmy na trh dodávají merlík už propláchnutý.
Má jemnou, oříškovou chuť a dá se použít všemi možnými způsoby –jako příloha k masu i k omáčkám, do salátů s masem či zeleninou. Nebo nasladko, například ke snídani smíchaná s medem, ovocem a jogurtem. Lze z ní udělat případně vařený v mléce jako kaše. Dá se dobře použít i na zahušťování polévek nebo můžete rozemlít semena a spolu s moukou proměnit v pečivo, placky nebo třeba sušenky.
Ze semínek se v Jižní Americe připravuje také pálenka zvaná chica. A pokud máme k dispozici celou rostlinu, můžeme použít i listy, ty lze v létě zužitkovat do salátů.
Při vaření chová jako rýže, šálek merlíku tedy zalijeme dvěma šálky vody a vaříme 15-20 minut. Když se voda vypaří, měl by být hotový. Dobu varu je třeba pohlídat, aby merlík nebyl rozvařený nebo naopak příliš tvrdý, ale jednoduše al dente.
Merlíkové rizoto s houbami
Pro 2-3 mlsouny:
1 hrnek quinoa
1 lžíce olivového oleje
2 červené cibule
1 stroužek česneku, rozmačkaného
300 g hub (lesních nebo žampionů)
čerstvý tymián nebo rozmarýn
250 ml bílého vína
100 g čerstvě strouhaného parmezánu
½ l osolené vody přivedeme. Přidáme opláchnutý merlík, plamen stáhneme a vaříme na mírném ohni, dokud merlík nezměkne a nevsákně všechnu vodu – cca 15 minut.
Olej si mezitím rozehřejeme v hluboké pánvi. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme houby a snítku tymiánu a dusíme, dokud se nevypaří všechna voda. Poté přihodíme česnek a necháme ho chvíli rozvonět, ihned poté ho vytáhneme. Přilejem víno a mícháme, dokud se nevypaří. Jakmile máme hotovo, přidáme uvařený merlík, osolíme a opepříme. Můžeme podávat, na talíři rizoto posypeme nastrouhaným parmezánem a zdobíme petrželkou.
rdc
foto:
sweetlouise, pixabay