Komu by nechutnal francouzský slaný koláč, který měl spatřit světlo světa již v 16. století v lotrinském městě Nancy.
Připravuje se v mnoha obdobách, avšak nejznámější je jednoznačně Quiche Lorraine, do kterého se přidává cibule, ementál, vejce a slanina.
V dnešním receptu jsme pro vás připravili jarní obdobu tohoto skvělého slaného koláče a patří do něj hrášek, cuketa a tvaroh.
Na 8 kousků:
250 g mouky
3 vejce
250 g mraženého hrášku
1 menší cuketa
3-4 větvičky máty
100 g tvarohu
muškátový oříšek
sůl
pepř
tuk na vymazání formy
mouka na vál
Máslo nakrájíme na kousky. Máslo, mouku, 1-2 lžíce studené vody, vejce a sůl nejprve vyšleháme metličkou nebo ručním mixérem a poté rukama vypracujeme v těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a na 30 minut vložíme do lednice. Hrášek povaříme ve vroucí vodě 3-4 minuty. Poté slijeme, vložíme pod studenou vodu a necháme v cedníku okapat. Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Tvaroh, mátu, 2 vejce a smetanu smícháme a ochutíme, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
8 formiček na tartaletky o průměru 12 cm vymažeme tukem. Těsto na pomoučněném válu rozválíme a rozdělíme 8 stejně velkých kousků. Těstem vyložíme dno formiček a vytlačíme jej až do okrajů. Na těsto položíme cukety, hrášek a přelijeme tvarohovou směsí. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 25-30 minut. Vyjeme z trouby a podáváme ozdobené mátou.
Martina Mlsná
foto: lecker.de