Je slaný koláč, který je velice oblíbeným francouzským pokrmem. Francouzi tvrdí, že první koláč vznikl v lotrinském městě Nancy v 16. století. Pekař, jehož jméno se však nezná, upekl koláč z chlebového těsta, vejce a slaniny. Právě tento koláč se stal předchůdcem klasického receptu quiche, do kterého se dnes přidává i creme fraiche nebo smetana a namísto chlebového těsta se připravuje z těsta slaného.
Pravděpodobně však pochází z německého Alsaska a Lothringenu, právě z názvu tohoto města byl pak převzat francouzský název Lorraine a německé slovo Kuchen bylo základem pro quiche.
Po druhé světové válce, se stal quiche populárním v Anglii a poté ve Spojených státech. Protože zeleninové ingredience v tomto pokrmu převládají, byl dlouho považován za především ženský pokrm. Dnes se však quiche připravuje s žampiony, kuřecím či hovězím masem, mořskými plody, šunkou, zajímavá je například kombinace vanilkového krému a ovoce.
Quiche Lorraine
Pro 4 mlsouny resp. na 4 tartletky resp. kulatá forma o průměru 24 cm
Na těsto:
80 g celozrnné mouky
80 g hladké mouky
80 g másla
sůl
voda dle potřeby
Mouky si smícháme, prosejeme a vysypeme na vál, uděláme důlek, do kterého dáme změklé máslo, špetku soli a přilijeme trochu vody. Těsto zpracujeme, pokud není dostatečně tuhé, přidáme ještě trochu vody. Poté těsto rozválíme a vypodložíme si jím formu.
150 g slaniny
100 g cibule, ideálně šalotky
100 g ementálu
3 celá vejce
2 smetany ke šlehání
sůl
pepř
muškátový oříšek
Slaninu nebo panchettu si osmažíme spolu s cibulkou, dáme na koláč, pozor však na přebytečný tuk, ten je potřeba scedit. Posypeme nastrouhaným sýrem. V misce si prošleháme smetanu, vejce, sůl, pepř a špetku mletého muškátového oříšku. Směs nalijeme na koláč a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut.
rdc
foto: sandie clarke, unsplash
„Protože zeleninové ingredience v tomto pokrmu převládají, byl dlouho považován za především ženský pokrm.“ – to myslíte vážně??
Já teda musím říct, že souhlasím s tím, že zeleninu v naší zemi jí pořád především ženský. Vždyť ani děti ve školách ji nechtějí. O salátech ani nemluvě, všimli jste si někdy v restauraci chlapa, který si dá dobrovolně zeleninový salát??
hmmm, jestli ono to bude ale spíš tím, že u nás nenajdete moc restaurací, kde by měli kvalitní zeleninové nebo těstovinové saláty
Kvalitní zeleninové saláty se v českých hospodách opravdu dohledat nedaj, už proto, že i ty čerstvě a kvalitně přirpavené jsou z průměrných supermarketových a chuťově sterilních surovin.
Na druhou stranu, můžete si ho udělat doma z vlastních. na což čeští chlapi rovněž dlabou zvysoka. Pak je ovšem přední příčka v rakovině trlustého steva logická..