Variant jména této jednoduché sladkosti je mnoho. Podle kraje to může být cvibak, cvibach, zwieback i cvibok.
Ve všech případech se jedná o sladkost podobnou sucharům, která se po upečení může mazat marmeládou či třeba cukrovou polevou.
Tento recept pochází od rodiny Prousa ze Mšena nad Nisou, z knihy Petry Pospěchové REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska.
Prousa Zwieback
30 g droždí
250 ml mléka
40 g cukru
80 g změklého másla
5 g soli
100 g rozpuštěného másla
100 g cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru
Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek, potom přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme je hodinu kynout. Pak do těsta vhněteme povolené máslo. Vytvarujeme z těsta placky o velikosti sušenek. Necháme jim na plechu dost místa a dáme ještě chvíli kynout. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.
Smícháme oba cukry a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Touto polevou potíráme ještě teplé upečené pečivo.
REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska
Petra Pospěchová
Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.
Regionální kuchařka vám ve 13 kapitolách představí konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tradičními polévkami, masitými pokrmy, přílohami a dezerty. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.
Knihu si můžete zakoupit v nakladatelství Smart Press.