Proč si pořídit vlastní udírnu?

maso_slanina

Už jste ochutnali maso právě vytažené z udírny?

Pokud ano, jistě nám dáte za pravdu, že kupované uzeniny se mu ani zdaleka nevyrovnají.

Perfektní chuť, vůně a kvalita domácího uzeného masa však nejsou jedinými důvody, proč si pořídit svou vlastní udírnu. Jaké jsou ty zbývající? 

Chuť a vůně

Čerstvě vytažený kus vepřové krkovičky z udírny vám natolik provoní celou domácnost, že se vám již jen těžko bude vracet k uzeninám ze supermarketů. Totéž lze ostatně říci i o chuti čerstvě uzeného masa. Tu si pomocí koření, bylinek a dalších přísad upravíte dle svých preferencí a užijete si přesně to, co máte rádi.

Kontrola nad kvalitou

Oproti průmyslově zpracovaným uzeninám obsahuje domácí uzené maso jen to, co do něj sami přidáte. Žádné konzervanty, éčka, barviva ani nepřiměřené množství soli v nich tedy nenajdete. Jestliže si navíc koupíte kvalitní maso s prověřeným původem přímo od řezníka, budete s naprostou jistotou vědět, co máte na talíři.

Delší trvanlivost

Uzení se už od nepaměti používá ke konzervaci potravin a k prodloužení jejich trvanlivosti. Čerstvé maso vám v lednici vydrží jen pár dnů, kdežto na uzené krkovici si můžete pochutnávat mnohonásobně déle. 

Příjemný rituál

Podobně jako grilování i uzení lze povýšit na společenskou událost. Zatímco na posezení u grilu není vždy ideální počasí, chodit kontrolovat stav masa a sýrů uvnitř udírny a pravidelně přikládat zvládnete i za deště nebo mezi jinými činnostmi, kterých je na zahradě vždy nepočítaně.

Co vše lze v udírně připravit

První, co vás napadne udit, je samozřejmě maso. Právě to končí v udírně nejčastěji, ať už se jedná o maso vepřové, jehněčí, telecí, nebo o zvěřinu. Dobře chutná také uzená makrela nebo pstruh, naopak drůbeží a hovězí maso se k uzení příliš nehodí. V domácí udírně ale můžete připravit i sýr, brambory a zeleninu, jako je paprika, cuketa, lilek nebo kukuřice, experimentovat lze i s různými druhy hub.

Jak vybrat domácí udírnu

Dřevěné udírny více připomínají tradiční způsob uzení, na druhou stranu vyžadují pravidelnou kontrolu a obsluhu. Nesetkáte se u nich s žádnými regulátory teploty a času, proto se hodí spíše pro někoho, kdo už má s uzením určité zkušenosti a obsluha udírny je pro něj zábavou. Jestliže se s uzením teprve seznamujete, sáhněte raději po digitální elektrické udírně. Na displeji si nastavíte čas uzení, požadovanou teplotu a o náplň udírny se již nemusíte starat.

Uvažujete nad koupí vlastní udírny? Prohlédněte si širokou nabídku domácích udíren na Heurece. Výběr té pravé vám usnadní hodnocení a recenze ověřených uživatelů, kteří již udírnu vyzkoušeli. Dobrou alternativou k udírně je kvalitně zpracovaný gril. Vyberte si ten nejlepší dle hodnocení i na Heureka.sk.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>