Kdy jste naposledy měli kynuté knedlíky plněné povidly? Že si ani nepamatujete?
Pak neváhejte a připravte si jej podle tohoto receptu. Uvnitř těsta se nacházejí povidla a knedlíky se těstě před podáváním polijí cukrem s mákem a samozřejmě nemůže chybět ani posypání moučkovým cukrem.
Úspěch těchto knedlíků je zaučen a věřte, že za takové knedlíky by se nemusela stydět ani Vaše babička.
Pro 4 mlsouny:
21 g droždí
250 g mouky
250 g máku
100 g másla
1 vejce
1 žloutek
1 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z ½ nastrouhaného citrónu
4 lžíce švestkových povidel
25 g modrého máku
2 lžičky slunečnicového oleje
mouka na vál
75 ml mléka zahřejeme (pozor, aby nevřelo) a rozdrobíme do něj droždí. Smícháme s 30 g mouky, rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. 50 g másla na mírném ohni rozehřejeme. Vejce, žloutek, moučkový cukr, 4 lžíce mléka, vanilkový cukr, sůl a kůru z citrónu smícháme a přilijeme rozpuštěné máslo. Přidáme 220 g mouky, vzešlý kvásek a vyhněteme do hladkého těsta. Přikryjeme a necháme na teplém místě 30 minut vykynout. Na pomoučněném vále formujeme do role a rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rukou stlačíme do placky. Na každý dáme 1 lžíci povidel, těsto zabalíme a vytvarujeme knedlík. Položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20 minut dokynout. Knedlíky potřeme olejem a asi 150 ml vody přivedeme k varu. Dva knedlíky položíme vedle sebe na pařák nad vařící vodu, přiklopíme poličkou a vaříme 20-25 minut v páře. Hotové knedlíky vyjmeme a položíme na vymaštěný plech a udržujeme teplé. Zbylé knedlíky také takto připravíme. Rozehřejeme 50 g másla, přidáme mák a za stálého míchání vaříme asi minutu. Připravené knedlíky zalijeme makovým máslem, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Tip: Kdo nemá pařák, může jej nahradit čistou utěrkou. Je potřeba ji ale zajistit proti uhoření.
Sandra Špačková
foto: Bonanni, Food & Foto, Hamburg