Nechcete každé ráno začínat fádní snídaní? Zapomeňte na chleba s máslem a připravte tuto vynikající pomazánku.
Bude chutnat jak malým, tak velkým mlsounům a zbude-li, můžete jí pohostit i odpolední návštěvu.
250 g očištěného lososa
125 g uzeného lososa
75 g másla
1 lžíce olivového oleje
1 ½ lžíce citrónové šťávy
2 lžíce nasekané pažitky
¼ lžičky mleté uzené papriky nebo chilli nebo čerstvého bílého pepře
Čerstvého lososa z obou stran osolíme a přibližně 8 minut uvaříme v páře, nejlépe v parní troubě, nemáme-li lze použít i mikrovlnnou troubu. Po uvaření vyjmeme a necháme vychladnout.Ve větší míse vidličkou dohladka rozmačkáme máslo s olejem a vidličkou. Máslo se musí zcela rozpustit, kdyby v pomazánce zůstaly kousky másla, zkazilo by nám to požitek. Přimícháme citrónovou šťávu, nasekanou pažitku a uzeného lososa nakrájeného na malé kostičky. Z vychladlého lososa sejmeme kůži, nakrájíme na drobné kousky a přimícháme do směsi a dochutíme vybraným kořením. Necháme půl hodiny v lednici prolnout chutě a vychladnout. Je možné dát pomazánku zmrazit, měli bychom ji spotřebovat do dvou měsíců. Podáváme s celozrnným pečivem.
rdc
foto: davidlebovitz.com