A je to zase tady. Opět to přemýšlení, co si připravit k jídlu, aby toho nebylo moc, ale abychom se nepřejedli. Když není moc velký hlad, ale přesto si chceme pochutnat, pak je nejlepší volbou salát, a to i v zimě.
Zimní saláty mohou být stejně vynikající jako ty v létě, jen se do nich přidají jiné suroviny. Tomuto receptu vévodí polníček, červená řepa, hrušky a sýr. Samé skvělé mlsání…
Jako přílohu můžeme podávat čerstvý bílý chléb a chuť salátu doplní suché bílé víno.
Pro 4 mlsouny:
200 g polníčkového salátu
3 lžíce másla
2 zralé hrušky
6 lžic medu
2 červené řepy
150 g sýra brie, nebo camembert
3 lžíce oleje (ořechového nebo olivového)
sůl, pepř
Oloupané vlašské ořechy nahrubo nasekáme. Lžíci másla rozpustíme na pánvi a ořechy na něm krátce opražíme. Dáme stranou a necháme vychladit. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, vypeckujeme a nakrájíme na tenké pružky. 2 lžíce másla rozehřejeme na pánvi a za stálého míchání na něm hrušky podusíme. Přidáme med, necháme jej rozpustit a zalijeme octem, krátce povaříme. Pánev sundáme z plamene a hrušky necháme ve šťávě vychladnout.
Polníček důkladně omyjeme a necháme okapat. Omytou červenou řepu oloupeme a buďto ji nastrouháme nebo nakrájíme na jemné proužky. Sýr nakrájíme na malé kostičky.
Hrušky vyjmeme ze šťávy a smícháme je salátem, řepou a sýrem, pořádně promícháme a ochutíme solí a pepřem. Salát přelijeme olejem a podáváme posypaný opraženými ořechy.
Sandra Špačková