Název pokrmu pocházejícího ze severu Itálie, pro který je typické pěstování citrónů by se dal přeložit jako ďábelské kuře. Kdo nemá rád příliš ostrá jídla, může ubrat na chilli papričkách a jeho chuť tak zjemnit a zdostupnit dětem. Rozhodně však neměňte složení bylinek, ty dodávají kuřeti typickou italskou chuť.
Jako přílohu můžete podávat čerstvou ciabattu a olivy.
Pro 4 mlsouny:
2 kuřecí prsa
3 kuřecí stehna
1 svazek rozmarýnu
1 svazek šalvěje
4 stroužky česneku
4 sušené chilli papričky
1 citron
100 ml olivového oleje
sůl
Maso omyjeme a pokud jsou prsa příliš velká, podélně je rozřízneme. Bylinky omyjeme a osušíme a otrháme od stonků. Chilli papričky nasekáme na jemno. Šťávu z ½ citrónu vymačkáme a smícháme s olivovým olejem, natrhanými bylinkami, rozetřeným česnekem, solí a nasekaným chilli.
Všechny kousky masa touto směsí potřeme a zalijeme a necháme v chladu 2 hodiny marinovat. Zbytek citrónu nakrájíme na kolečka. Po dvou hodinách maso i s marinádou dáme na pekáč a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Pečeme 1 hodinu. Vyjmeme z trouby a podáváme s citróny.
Martina Mlsná
Foto: Ahnefeld, CityFood&Foto,Hamburg