Nebojte se zařadit pastinák do vašeho jídelníčku. Obsahuje až 80% vody, je bohatý na sacharidy a na vitamin C.
Má velmi jemnou chuť a lehce kořenový nádech. Velmi dobře chutná jako příloha k masům a v omáčkách. Vynikající jsou z něj i polévky.
Chutnejte tuto pastinákovou polévku s mrkví a bramborami. Nasytí a je moc dobrá.
Nebo je libo jinou polévku z pastináku? Stačí si vybrat.
Pro 4 mlsouny:
300 g pastináku
200 g mrkve
100 g brambor
2 lžíce rostlinného oleje
50 g smetany
hrst hladkolisté petržele
sůl
Cibuli, pastinák, mrkev, brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme oleje a všechnu zeleninu na něm chvíli podusíme. Zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Rozmixujeme do krému, přimícháme smetanu a dochutíme solí a petrželkou.
Chutná výborně s krutony.
Martina M.