Polévka z hřibů

Teplé, chutné a zdravé – to jsou polévky. V těchto chladnějších dnech se objevují na našich stolech stále častěji.

Aby se vám neomrzely, je potřeba je obměňovat. Chardonay a listové těsto budou skvělým pomocníkem. Pokud tuto polévku budete podávat se šneky z listového těsta, vystačí vám i místo hlavního jídla.

Však vyzkoušejte sami…

 

 

Pro 4 mlsouny:

 

40 g másla

40 g šalotky

200 g hřibů

1/8 Chardonay

150 ml mléka

100 ml smetany ke šlehání

1 lžíce nejlépe čerstvé majoránky

200 g listového těsta

1 žloutek

sůl, pepř

kmín

mouka

 

Listové těsto vyválíme na pomoučněném válu na tloušťku 2-3 mm. Poté ho nakrájíme na 1 cm široké proužky. Zatočíme je do spirály a potřeme rozšlehaným žloutkem. Posypeme solí, pepřem, kmínem a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 6-8 minut dozlatova. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šalotky spolu hřiby orestujeme v hrnci, osolíme  a opepříme. Zalijeme Chardonay a na mírném ohni zredukujeme na polovinu. Poté přilijeme vývar, mléko a šlehačkou. Vaříme 10 minut. Rozmixujeme dohladka a přecedíme skrz jemný cedník. Naservírujeme na talíře a posypeme majoránkou. Podáváme s listovými šneky.

 

Martina Mlsná

foto: typischich.at


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>