Teplé, chutné a zdravé – to jsou polévky. V těchto chladnějších dnech se objevují na našich stolech stále častěji.
Aby se vám neomrzely, je potřeba je obměňovat. Chardonay a listové těsto budou skvělým pomocníkem. Pokud tuto polévku budete podávat se šneky z listového těsta, vystačí vám i místo hlavního jídla.
Však vyzkoušejte sami…
Pro 4 mlsouny:
40 g másla
40 g šalotky
200 g hřibů
1/8 Chardonay
150 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce nejlépe čerstvé majoránky
200 g listového těsta
1 žloutek
sůl, pepř
kmín
mouka
Listové těsto vyválíme na pomoučněném válu na tloušťku 2-3 mm. Poté ho nakrájíme na 1 cm široké proužky. Zatočíme je do spirály a potřeme rozšlehaným žloutkem. Posypeme solí, pepřem, kmínem a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 6-8 minut dozlatova. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šalotky spolu hřiby orestujeme v hrnci, osolíme a opepříme. Zalijeme Chardonay a na mírném ohni zredukujeme na polovinu. Poté přilijeme vývar, mléko a šlehačkou. Vaříme 10 minut. Rozmixujeme dohladka a přecedíme skrz jemný cedník. Naservírujeme na talíře a posypeme majoránkou. Podáváme s listovými šneky.
Martina Mlsná
foto: typischich.at