Připravte si zdravou polévku z červené řepy a brambor.
Červená řepa obsahuje velké množství křemíku, čímž zpomaluje stárnutí a posiluje naše nehty, vlasy i pleť. Díky vysokému obsahu kyseliny listové má pozitivní vliv na vývoj plodu a konzumace se doporučuje těhotným ženám.
Dále je řepa bohatá na minerály, vitaminy C a E a třeba i vlákninu. Blahodárně působí na žaludek a kardiovaskulární systém.
Červená řepa je nejen velmi zdravá, ale také chutná, ochutnejte z ní polévku.
Pro 4 mlsouny:
150 g brambor
1 cibule
1 lžička másla
800 ml zeleninového vývaru
hrst petržele
sůl, pepř
2 lžíce červeného vinného octa
4 lžičky zakysané smetany
Řepu a brambory oloupeme omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme cibuli. Přidáme řepu a brambory, asi 2 minuty podusíme a zalijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni 25 až 30 minut. Mezitím na pánvi bez tuku o opražíme dýňová semínka a necháme vychladnout. Petržel nasekáme. Uvařenou řepu a brambory rozmixujeme ochutíme solí, pepřem a octem. Rozdělíme do talířů a přidáme lžíci smetany, trochu petržele a dýňových semínek.
Sandra Š.