„Jedna z nejoblíbenějších thajských polévek.“
Tip k nákupu: Čerstvé limetkové (kafrové) listy seženete málokdy a pokud ano, tak jen u specializovaných prodejců, jako je například SAPA. Použít můžete i v sušené formě. Listy aroma neztrácejí, pouze barvu. Proto je nejlepší koupit listy zmražené. Mají dlouho trvanlivost, zachovají si aroma i barvu a lehce se od sebe oddělují.
Varianta: Pokud nemáte rádi krevety, můžete polévku připravit i s kuřecím masem. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a orestujete na oleji v hrnci hned na začátku, dále postupujte stejně.
Tip: Existuje již namíchaná Tom Kha pasta, jež je směsí rozdrcených aromatických složek. Dobře se rozpouští a poté už stačí přidat vybrané ingredience.
Ingredience:
200 ml vody
200 g nevařených krevet
1-2 stébla citronové trávy
150 g žampionů
1 menší thajský zázvor galangal (lze nahradit klasickým)
2- 3 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1 citronu nebo limetky
chilli olej (nebo 1-2 chilli čerstvé papričky)
1 svazek čerstvého koriandru
6-8 limetkových listů
Postup:
Vyloupejte krevety: Nejprve odlomte hlavu, poté odstraňte končetiny a lehce vyloupněte maso z krunýře. Pozor! Je křehké. Nožem jemně nařízněte hřbet a vyjměte z krevety střívko.
Zázvor nakrájejte na kousky silné asi 5 mm, citronovou trávu na šikmá kolečka. Do hrnce dejte vařit kokosové mléko s vodou a přidejte zázvor, citronovou trávu, limetkové listy, rybí omáčku a citronovou šťávu. Nechte 10 min vařit. Žampiony nakrájejte na čtvrtiny a přidejte do hrnce. Podle chuti vše dochuťte cukrem, posekanou chilli papričkou a rybí omáčkou. Vše krátce povařte. Přidejte krevety a vařte, dokud nezrůžoví (1-3 min). Poté je polévka hotová. Podávejte s čerstvě nasekaným koriandrem a chilli papričkou.
Rada šéfkuchaře: Citronová tráva, taktéž známá jako citronela, se prodává v celém svazku. Zpravidla se používá jen jedno až dvě stébla. Lze ji zamrazit, jelikož neztrácí své vonné látky.
Tento i další recepty naleznete v nové kuchařce školy vaření Chefparade.