Kombinace pohanky a houby shiitake je velice zdravá a chutná. Budete překvapeni, jak výtečně může tak jednoduchý pokrm chutnat.
Shiitake je houba, pocházející z Japonska, která proslavila tamější kuchyni. Tato houba je oblíbená nejen pro svou originální chuť, ale také pro obsah látek příznivých na náš organismus. Pro svou lahodnou kořeněnou chuť a výrazné aroma si shiitake vysloužila pojmenování perla mezi houbami. Houbu shiitake můžeme v pokrmech použít samostatně místo masa nebo jako přídavek do všech masitých pokrmů.
Pro 4 mlsouny:
100 g pohanky
100 g másla
400 g hub shiitake
2 jarní cibule
1 olivového oleje
pepř
sůl
V pánvi na mírném ohni za stálého míchání restujeme pohanku. Poté dáme stranou a necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180 °C. 200 ml vody v hrnci osolíme ½ lžičkou soli a smícháme s lžící másla, přivedeme k varu. Vsypeme do ní pohanku a pod pokličkou vaříme 10 minut. Poté vložíme do trouby a 30 minut necháme v troubě nabobtnat. V případě potřeby přidáme ještě trochu vody. Vytáhneme z trouby.
Shiitake houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibuli nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpustíme máslo a dozlatova na něm osmažíme houby a cibuli. Smícháme s pohankou a ochutíme solí a pepřem a natrhanými lístky bazalky. Můžeme servírovat.
Martina Mlsná
foto: www.edeka.cz