Není nad to udělat si radost, jak jinak než jídlem. Přichystejte si tento vynikající salát, jehož součástí je sýr Gruyères.
Je to jeden z nejznámějších sýrů a vyráběn z kravského mléka. Pro výrobu 70 kg těžkého sýra je zapotřebí 500 litrů mléka. Uzrává a v průběhu se solí, obrací, otírá a to tři až šest měsíců.
Gruyères je jemný a krémový. Díky své chuti neperfektně hodí na fondue, nebo do salátů. Proto ho v žádném případě v tomto podzimním salátu nezapomeňte.
Pro 4 mlsouny:
1 cibule
150 ml zeleninového vývaru
5 lžic bílého vinného octa
1 lžička hořčice
4 lžíce oleje
50 g vlašských ořechů
50 g bezpeckových bílých a červených hroznů
4 větvičky petržele
150 g sýru Gruyères
½ hlavičky čekankového salátu
Omyté brambory vaříme ve vroucí vodě asi 25 minut do měkka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Cibuli, vývar, hořčici a olej dáme do pánve a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a necháme asi 3 minuty vařit. Brambor slijeme, dáme na chvíli pod studenou vodu a poté je oloupeme. Větší brambory rozpůlíme. Dáme do misky a přelijeme teplou marinádou. Necháme minimálně hodinu marinovat. Mezitím na pánvi bez tuku opražíme ořechy. Vyjmeme z pánve, necháme vychladnout a nasekáme na jemno. Hrozny omyjeme a rozpůlíme. Petržel otrháme, několik lístků dáme stranou na podávání a zbytek nakrájíme na jemno. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Čekanku očistíme a natrháme na menší kousky. Nakonec vše přimícháme k marinovaným bramborům, promícháme a ochutíme. Podáváme naservírované a posypané petrželí.
Martina M.