Plněné ořechy aneb vlašské ořechy ve vánočním oblečku.
Tyto ořechy patří k tomu nejzákladnějšímu cukroví, které by nemělo na vánočním stole chybět. Určitě si je i vy pamatujete z dětských let, jak jste se vyklepávali z formiček, které nesměly v žádné domácnosti chybět.
Plněné ořechy lze ještě namáčet v čokoládě, zdobit, ale můžeme je nechat pouze s náplní.
Tak či tak si na nich i letos jistě pochutnáme.
Plněné ořechy s nutellou
na těsto:
140 g másla
60 g mletých vlašských ořechů
krém:
100 g nutelly
Vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a pak z něj odebíráme malé kousky, které vtlačíme do formiček na ořechy. Pečeme při 160°C asi 10 minut. Upečené zchladlé ořechy vyklepneme z formiček a slepíme po dvou krémem.
Bezlepkové ořechy
na těsto:
90 g másla
70 g moučkového cukru
1 polévková lžíce kakaa
Na krém použijeme máslo, moučkový cukr a lžíci rumu.
Všechny přísady pokojové teploty vypracujeme v těsto a dáme na hodinu odpočinout. Poté z něj odebíráme malé kousky, které vtlačíme do formiček na ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečené zchladlé ořechy vyklepneme z formiček a můžeme začít plnit.
Sandra Špačková