Tento nápoj vznikl na území Portorika, kde byl později dokonce vyhlášen národním nápojem. Existuje mnoho povídaček o jeho vzniku.
V jedné se připisuje zásluha Španělovi Ricardo Graciovi, který měl tento nápoj vynalézt již v roce 1914.
První doložená písemná zmínka však pochází z roku 1922 z cestovatelského časopisu Travel.
Zde je Piňa Colada popisována jako nápoj z rumu a ananasové šťávy.
Kokosové mléko se do drinku začalo přidávat až v roce 1954 a vděčni bychom za to měli být portorickému barmanovi pocházejícímu ze San Juan.
Název Piña Colada v překladu znamená zmačkaný ananas.
4 cl světlého rumu
2 cl kokosového sirupu
2 cl smetany
6 cl ananasového džusu
kostky ledu / tříšť
Nejdříve si připravíme sklenici. Naplníme ji kostkami ledu nebo tříští a dáme chladit.
Do mixéru vložíme plnou hrst ledové tříště, slijeme potřebné ingredience a mixujeme, dokud se tříšť zcela neztratí, koktejl ale musí zároveň zůstat dostatečně hustý. Do vychlazené sklenky přelijeme namixovaný koktejl, přidáme brčko a ozdobíme naříznutým plátkem ananasu a můžeme i koktejlovou třešní.
rdc