Krevety lze zakoupit ve většině velkých obchodů. V nabídce jsou k dostání mražené nebo chlazené krevety několika velikostí. Většina je již oloupaná a předvařená. Oloupat krevetu však není žádný problém, jak na to si také přečtete. Pokrmy s krevetami jsou typické svou rychlou přípravou, aby vynikla jejich chuť.
Krevety můžeme smažit, grilovat, péct nebo dusit. Existuje velké množství receptů a každý chutná s krevetami velmi dobře. Lze je konzumovat i za studena, ještě teplé, jsou však mnohem lepší. Nejoblíbenější jsou v kombinaci s česnekem, bylinkami či chilli.
Pro 4 mlsouny:
20 krevet
4 stroužky česnek
2 cukety
5 lžic bílého vína
1 lžička chilli papričky
hrst petrželové natě
Jak oloupat krevety? Máme-li krevety neočištěné, pak nejprve otrháme hlavičky a krevetu vyloupneme ze skořápky, po hřbetu rozřízneme a vyndáme střívko. Ocásek necháme neoloupaný. Krevetu pořádně umyjeme a očistíme případné kousky schránky.
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Na studenou pánev dáme olej, česnek a opečeme dozlatova. Do pánve vhodíme nakrájená krevetová tělíčka, cuketu nakrájenou na nudličky a nasekanou chilli papričku. Přidáme trochu vody z těstovin. Česnek vyndáme a zalijeme vínem. Deset minut povaříme. Servírujeme posypané petrželkou.
Martina Mlsná