Dříve kozumovali krevety pouze movitější lidé.
Dnes jsou však k dostání za přijatenou cenu v prakticky každém větším obchodě.
Jejich chuť je tak lahodná, že se nedoporučuje přehánět to s kořením. Ve většině případů se na jejich přípravu používá pouze sůl, pepř a olivový olej.
Pokud však máte rádi pikantnější chuť, pak ochutnejte tento vynikající recept.
Pro 2-3 mlsouny:
Na krevety
2 stroužky jemně nasekaného česneku
jemně nasekané chilli (záleží kolik snesete)
sůl
pepř
Na kuskus
100 ml vroucí vody
1 lžíce olivového oleje
1 větší oloupané najemno nakrájené rajče
1 červená najemno nakrájená cibule
1 malá svazek koriandru (použijeme jen listy)
1 šťáva z citronu
sůl podle chuti
plátky citronu na ozdobení
Všechny přísady na krevety dejte do misky a lehce promíchejte. Můžete také tyto přísady vetřít dovnitř krevet, mají pak intenzivnější chuť. Poté nechejte krevety odležet v ledničce. Ideální je vložit krevety do sáčku a nechat je v klidu přes noc. Neuvařený kuskus dejte do mísy, uvařte vodu, do které přidáte olej a sůl a vodou pak kuskus přelijte. Přikryjte pokličkou a nechejte stát cca. 5 minut nebo do doby než se všechna voda vstřebá. Takto uvařený kuskus necháme při pokojové teplotě stát. V další misce smíchejte cibuli, koriandr, mango a rajče. Tyto ingredience smícháme s kuskusem až těsně před podáváním, v opačném případě by totiž kuskus nasákl tekutiny z těchto surovin a dostali bychom nežádoucí konzistenci. Jakmile se krevety odleží, tak je uvaříme. Vynikající jsou opečené na grilu, pokud tu možnost nemáte, osmahněte je na horké pánvi. V obou případech upravujte 3 minuty z každé strany.
Těsně před podáváním smíchejte kuskus se zeleninou, olejem a citronem, osolte, naložte na talíř a navrch dejte krevetky. Nakonec posypejte sezónními bylinkami, můžete použít znovu lístky koriandru a zdobíme plátky citronu.
Sandra Špačková