Máte rádi hamburgery? A zkoušeli jste si je někdy připravit doma? Pokud ano, víte, že ty domácí jsou naprosto bezkonkurenční. Je jedno jestli si je připravíte na grilu nebo na grilovaní pánvi.
Pokud je budete jíst čerstvě připravené, spolu se salátem, rajčaty a koriandrovým kečupem. Vychutnáte si léto všemi chuťovými pohárky. Když ke stolu přizvete i návštěvu, jen tak se jí nezbavíte.
Pro 4 mlsouny:
10 větviček čerstvého koriandru
15 g čerstvého zázvoru
1 červená chilli paprička
1 limetka
10 lžic kečupu
4 salátové lístky
2 rajčata
1 cibule
350 g mletého hovězího masa
4 lžíce strouhanky
1 vejce
sůl
pepř
3 lžíce olivového oleje
4 housky
Z větviček koriandru otrháme lístky a nakrájíme je na jemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na jemno. Limetku omyjeme a osušíme. Z půlky ostrouháme kůru a z půlky vymačkáme šťávu. Koriandr, kůru i šťávu z limetky, zázvor a chilli v misce smícháme s 8 lžícemi kečupu. Dáme do lednice odležet.
Očištěný salát natrháme na menší kousky. Rajčata nakrájíme na plátky.
Cibuli nakrájíme najemno. Omyté maso ve větší míse smícháme s kečupem, strouhankou, vejcem, cibulí, solí a pepřem. Navlhčenýma rukama vytvarujeme 4 placky. Položíme je na talíř s olejem. Maso v oleji ze všem stran vymácháme. Gril nebo grilovaní pánev rozpálíme a maso na něm zmaže strany 4 minuty opékáme. Housky rozřízneme na půl. Na polovinu položíme salát, rajčata, koriandrový kečup a maso. Horním plátkem přiklopíme a mlsáme.
rdc
foto: Matthias Haupt