Piccata Milanese

Proslulý vídeňský řízek zná jistě každý. Jeho původ ale není z Vídně, ale již ze starověkého Řecka. Jedna z legend praví, že vídeňský řízek má svůj prapůvod ve středověkých jídlech, kterým položili základ byzantští obchodníci svým zvykem pojídat maso s tenkými plátky zlata. O to samé se pokusili i benátští kupci, ale církev takové chování zakázala.

Kupci se nenechali odradit a snažili se zlato něčím nahradit, ke slovu se dostala strouhanka. Tak vznikla Piccata, obdoba vídeňského řízku. Za jeho vznik údajně Italové vděčí polnímu maršálovi Radeckému, kterému velice chutnal a recept přivezl císaři Františku Josefovi I.

Na rozdíl od našeho zvyku pojídání řízků s brambory jsou v Itálii podávány s nezbytnými těstovinami smíchanými s máslem, parmazánem někdy i lanýži, vařenou šunkou a žampiony.

Pro 4 mlsouny:

4 telecí řízky

sůl a pepř

hladká mouka

2 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky

1/2 skleničky bílého vína

250 ml zeleninového vývaru

1 lžíce citronové šťávy

2 lžíce kaparů

2 lžíce posekané petrželky

2 lžíce másla

Naklepané plátky masa osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a na na něm osmažíme plátky masa. Maso dáme stranou, plamen snížíme a přidáme lžíci oleje a na něm krátce opečeme česnek. Ihned poté přilijeme víno, plamen zase zvýšíme a přilijeme vývar. Necháme zredukujeme. Přidáme citronovou šťávu, kapary, petržel a v případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Sundáme z pánve a vmícháme máslo. Maso vrátíme na pánev i se šťávou, kterou pustily a vše necháme prohřát. Podáváme s těstovinami.

rdc

foto: Scott Goldsmith


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>