Petržel je součástí mnoha salátů, polévek i hlavních jídel. Co takhle si připravit polévku, ve které petržel hraje hlavní roli? Nejen, že je tato polévka velmi chutná, je především zdravá.
Petržel je totiž bohatá na vitaminy B a C a provitamin A. Konzumace petržele vám pomůže při močových kamenech a zmírní menstruační potíže.
Pro 4 mlsouny:
500 g petržele
2 lžíce másla
500 ml vývaru
200 ml mléka
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
200 g smetany ke šlehání
30 g piniových oříšků
60 g šunky
hladkolistá petržel
Šunku nakrájíme na kostičky. Petržel oloupeme, nakrájíme na malé kostičky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a podusíme na něm petržel. Zalijeme teplám vývarem a mlékem. Přivedeme k varu. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut. Rozmixujeme do hladkého krému. Smetanu ušleháme, opatrně přimícháme do polévky a ještě ji ochutíme. Pánev rozehřejeme a bez tuku na něm orestujeme piniové oříšky. Vyjmeme je a ve stejné pánvi ohřejeme šunku. Polévku podáváme s oříšky, šunkou a lístky petržele.
Martina Mlsná
foto: www.lidl-rezeptideen.de