Ratatouille je zeleninová lahůdka pocházející z města Nice. Slovo ratatouille znamená v původním významu žrádlo nebo blaf. Tento blaf, je ale pořádné žrádlo, obzvláště, když se zapeče.
Pokud jste tento pokrm ještě neochutnali, musíte to napravit, jedná se o dobrotu, po které nepřiberete. Lze jej podávat jako lehký samostatný chod nebo jako zeleninovou přílohu.
Poměr zeleniny by měl být vyvážený, její počet tedy záleží na její velikosti a na vašem úsudku.
Pro 4 mlsouny:
2 česneky
8 lžíce olivového oleje
½ sušeného chilli
1 lžíce rajského protlaku
sůl
4 zralá rajčata
2 cukety (asi 500g)
1 lilek
125 g mozzarelly
alobal
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Česnek nasekáme. 2 lžíce oleje rozehřejeme na pánvi. Cibuli a česnek na něm podusíme. Chilli a protlak přimícháme a krátce podusíme. Ochutíme solí a pepřem a poté rozložíme do formy. Troubu rozehřejeme na 175 °C. Rajčata omyjeme, cuketu a lilek očistíme. Zeleninu nakrájíme na stejně tenké plátky. Zeleninu střídavě vyskládáme do formy. Osolíme, opepříme a zakápneme 6 lžícemi oleje. Přikryjeme fólií a pečeme 45 minut. Mozzarellu natrháme na menší kousky. Po třičtvrtě hodině sejmut alobal a mozzarellou posypeme zeleninu. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 15 minut. Necháme trochu vychladnout a podáváme s bagetou.
Sandra Špačková
foto: lecker.de