Tento zeleninový pokrm by Italové zařadili do antipasti. Antipasti jsou předkrmy, které se podávají buď jednotlivě, nebo formou obloženého stolu. K antipasti se velice často podává pečivo a olivový olej, pečivo se pak namáčí do oleje a pojídá se k předkrmu.
Pečená zelenina je v tomto pokrmu doplněná buvolí mozzarellou. Mozzarella je vláčná, lehce pružná a měli bychom vědět, že mozzarella neobsahuje žádné konzervační látky. Je lehce stravitelná, a proto je vhodná i pro malé děti starší devíti měsíců a pro lidi držící dietu.
Pro 4 mlsouny:
4 cibule
1 svazek karotky
2 papriky
1 cuketa
6 lístků šalvěje
½ lžičky oregána
sůl
mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octu
5 sušených rajčat
250 g mozzarelly
1 lžíce olivového oleje
Troubu předehřejeme na 180 °C. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Mrkev oloupeme a podélně rozřízneme. Papriku očistíme od jádřince a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na plátky. Všechnu nakrájenou zeleninu dáme do mísy a smícháme s oregánem, šalvějí, solí a pepřem, olejem a octem. Promíchanou zeleninu dáme na plech a přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby a 15 minut pečeme. Sušená rajčata nakrájíme na plátky. Mozzarellu natrháme na menší kousky. Pečenou zeleninu dáme na talíře a posypeme sýrem a rajčaty. Servírujeme zalité olivovým olejem.
rdc
foto: Thomas Neckerman