Pražma neboli doráda je menší mořská ryba. Má bílé pevné maso s malými kostičkami.
Rozlišujeme tři druhy. Pražma královská je stříbrná a má mezi očima zlatavé místo. Ta se loví Středozemním moři a má nejchutnější jemné a šťavnaté maso. Pražma růžová pocházející z Atlantiku, je nazlátlá s růžovými ploutvemi a má dobré, ale o něco méně chutné maso. Pražma šedá je nejmenší, loví se jak v Atlantiku, tak i ve Středozemí, je šedá a její maso je nejméně jemné ze všech tří druhů.
Pokud si chcete opravdu smlsnout, kupte si pražmu královskou. Chuťový zážitek je zaručen.
Pro 4 mlsouny:
2 stroužky česneku
1 citron
sůl
alobal
pepř
špetka soli
1 svazek bazalky
4 lžíce olivového oleje
Pražmu omyjeme a kuchyňskou utěrkou zlehka osušíme. Česnek prolisujeme a v misce smícháme s oregánem a citronem. Filety osolíme, potřeme česnekovou směsí, zabalíme do alobalu a v lednici necháme hodinu marinovat.
Rýži, hrášek dáme do hrnce, zalijeme 4 ½ hrnky osolené vody. Přivedeme k varu a 15 minut povaříme. Všechna voda by se měla vsáknout. Poté přimícháme plechovku rajčat. Lehce osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Filety položíme na vrstvu alobalu kůží dolů a zešikma ji nařízneme. Filety do alobalu pečlivě zabalíme a pečeme po dobu 25 minut.
Mezitím šalotku nakrájíme na jemno a lístky bazalky natrháme. V míse smícháme šalotku, bazalku, limetovou šťávu a olivový olej. Osolíme, opepříme. Podáváme se zeleninovou rýží a pečenou pražmou.
rdc
foto: www.edeka.de