Z kuřecích křídel se dříve připravovaly pouze vývary. Dnes však mají své uplatnění i ve vyšší gastronomii. Výtečně se hodí i ke grilování, pečení či smažení. Jejich příprava je velice jednoduchá a už při nákupu se peněženka jen zaraduje.
Při jejich přípravě se necháme vést naší fantazií a nemusíme se nechat ničím omezovat. Chutnají jak na sladko, tak s pikantnějším kořením.
Maso na křídlech je křehké a při vysokých teplotách má tendence se vysušovat. Proto jej připravujeme pomalu, pozvolna a při mírnějších teplotách.
Pro 4 mlsouny:
½ hrnku omáčky Hoisin
2 lžíce arašídového oleje
2 lžíce medu
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
2 lžičky dijonské hořčice
Odkrojíme špičky křídel a vyhodíme je. Zbylá křídla rozpůlíme. Všechny ingredience si smícháme ve velké míse. Přidáme očištěná křídla a obalíme je v marinádě. Necháme je naložené v míse a dáme odležet do lednice. Nejlepší je, nechat je tam přes noc, avšak není to nutnost. Chutě se dobře promísí i během hodiny. Předehřejeme troubu na 200°C. Křídla vyložíme vedle sebe na tác a vložíme do trouby, kde je necháme cca. 25 minut. Poté je otočíme a necháme je péct dalších 10-20 minut nebo dokud nebudou dostatečně propečené. Vyjmeme je z trouby a necháme je ještě pár minut odpočívat při pokojové teplotě.
Podáváme s opečenou bagetou a čerstvým salátem.
Protože se křídla jí rukama a velmi lepí, nezapomeňme na stůl připravit vodu s citronem a ubrousky na očištění.
Martina M.
foto: stu_spivack