Pečená krkovice v pomerančové marinádě

Kuřecí maso s broskví už dávno nefrčí, přesto ale není hřích zkombinovat maso s ovocem.

Třeba taková krkovička si výborně rozumí s pomerančem. Nevěříte? Pak musíte vyzkoušet dnešní recept.

Jedná se o jednoduchý pokrm, na jehož přípravu je třeba myslet den předem. Maso je potřeba přes noc naložit, aby chytlo ten správný šmak.

Jako příloha se k pokrmu hodí brambory či hranolky.

Pro 6 mlsounů:

1 kg vepřové krkovice
sůl
pepř
1 lžíce rozmarýnových lístků
1 lžíce tymiánových lístků
1 pomeranč
80 ml Sherry
5 lžic olivového oleje
200 ml pomerančové šťávy (nebo džusu)
300 ml zeleninového vývaru

Z pomeranče ostrouháme kůru, kterou dáme stranou a ze zbytku a vymačkáme šťávu, kterou procedíme, abychom se odstranili veškerou dužinu. Krkovičku osolíme a opepříme. Bylinky nasekáme najemno. V misce smícháme byliny, pomerančovou kůru a šťávu, 3 lžíce olivového oleje a 40 ml Sherry. Maso směsí důkladně potřeme a přikryté jej dáme do lednice přes noc odležet.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. V pánvi rozpálíme zbylý olej a ze všech stran na něm maso orestujeme, až se po celém povrchu zatáhne. Dáme do pekáčku, přilijeme pomerančový džus, zeleninový vývar a zbytek Sherry. Pečeme asi 80 minut. Během pečení maso poléváme šťávou. Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout. Omáčku v případě potřeby dochutíme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.

Sandra Špačková
foto: edeka.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>