Pórek obsahuje biologicky vysoce hodnotné bílkoviny a také vzácný vitamin B1. Pochlubit se může i vysokým obsahem vitaminu C. Látky obsažené v pórku podporují trávení, povzbuzují výkon jater a žlučníku. Napomáhá také ke stabilizaci kostí.
Pastinák je zdrojem vitaminu A, C, E a B6. Působí močopudně a také proti nadýmání.
Máte-li chuť na polévku, pak si ji hned uvařte, je nejen zdravá, ale i velmi lahodná.
Pro 4 mlsouny:
5 lžic olivového oleje
3 pórky – jen bílé části
1 větší stroužek česneku
1 menší pastinák
1 lžička soli
špetka pepře
hrst strouhaného parmezánu
2 lžíce citrónové šťávy
nastrouhaná kůra z citronu
petržel a olivový olej k podávání
Do větší pánve dáme rozehřát dvě lžíce oleje. Na něm 5-8 minut opékáme pórek nakrájený najemno. Pórek mícháme a hlídáme, aby nezhnědl. Přidáme rozemnutý česnek a opékáme další minutu. Oloupaný a nakrájený pastinák přidáme spolu se zbytkem oleje do pánve a minutu mícháme. Poté zalijeme 4 hrnky vody, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a vaříme 30 minut. Pastinák by měl během této doby změknout. Mezitím si v misce smícháme citrónovou šťávu, kůru a parmezán. Přidáme do polévky. Po změknutí pastináku, polévku za pomocí ponorného mixéru rozmixujeme do krému. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Dáme do talířů a podáváme zakápnuté olejem a posypané petrželkou.
rdc