Pastinákovo – pórkový krém

Pórek obsahuje biologicky vysoce hodnotné bílkoviny a také vzácný vitamin B1. Pochlubit se může i vysokým obsahem vitaminu C. Látky obsažené v pórku podporují trávení, povzbuzují výkon jater a žlučníku. Napomáhá také ke stabilizaci kostí.

Pastinák je zdrojem vitaminu A, C, E a B6. Působí močopudně a také proti nadýmání.

Máte-li chuť na polévku, pak si ji hned uvařte, je nejen zdravá, ale i velmi lahodná.

Pro 4 mlsouny:

5 lžic olivového oleje

3 pórky – jen bílé části

1 větší stroužek česneku

1 menší pastinák

1 lžička soli

špetka pepře

hrst strouhaného parmezánu

2 lžíce citrónové šťávy

nastrouhaná kůra z citronu

petržel a olivový olej k podávání

Do větší pánve dáme rozehřát dvě lžíce oleje. Na něm 5-8 minut opékáme pórek nakrájený najemno. Pórek mícháme a hlídáme, aby nezhnědl. Přidáme rozemnutý česnek a opékáme další minutu. Oloupaný a nakrájený pastinák přidáme spolu se zbytkem oleje do pánve a minutu mícháme. Poté zalijeme 4 hrnky vody, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a vaříme 30 minut. Pastinák by měl během této doby změknout. Mezitím si v misce smícháme citrónovou šťávu, kůru a parmezán. Přidáme do polévky. Po změknutí pastináku, polévku za pomocí ponorného mixéru rozmixujeme do krému. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Dáme do talířů a podáváme zakápnuté olejem a posypané petrželkou.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>