Paštika z kachních jater

Pâté, Pastate, Paste nebo hezky česky paštika. V mnoha zemích je tato dobrota považována za vrchol gastronomie. Paštiky mají bohatou tradici, a to nejen v Čechách. Belgičané a Francouzi jsou snad největšími konzumenty paštik a mohlo by se zdát, že právě oni jsou její stvořitelé, omyl, již ve starém Egyptě a Řecku se paštiky v různých podobách objevovaly!

Za hlavní město těchto pochoutek je považován Štrasburk. Právě zde Jean-Pierre Klaus aneb paštikář par excellence dal vzniknout moderní podobě paštiky,  a to již v 18. století. Tradici vlastních paštik však mají i jiná francouzská města. Dnes jsou známy v nespočetných podobách od bažantích, jeleních, kachních až po zaječích. Světoví šéfkuchaři stavějí paštiku v gastronomii na stejnou úroveň jako kaviár či lanýže.

Tak neváhejte a odměňte váš mlsný jazýček kachní paštikou.

200 g kachních jater

2 vejce

50 ml červeného sladkého vína

20 ml koňaku

200 g  změklého másla

80 g sádla, nejlépe kachního

1 stroužek rozetřeného česneku

lžička čerstvého drceného tymiánu

sůl a pepř

Játra pečlivě omyjeme a přidáme do nich tymián, sůl, pepř, česnek a alkohol. Promícháme a necháme ležet až do druhého dne. Další den rozmixujeme do hladka, postupně přidáme dvě celá vejce a přilijeme rozměklé máslo. Směs přecedíme do teriny či nádoby na srnčí hřbet, zakryjeme alobalem a vložíme na vyšší plech s napuštěnou vodou, plech i s nádobou na paštiku vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a vaříme cca 30 minut.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>