Pascha je tradičním ruským dezertem pravoslavných Velikonoc, které jsou v Rusku velkým svátkem. Má znázorňovat boží hrob. Z tohoto důvodu jej lidé po stranách zdobí křížem a písmeny Ch a V, což je zkratka Christos Voskrese, tedy Kristus vstal z mrtvých. Tradice pravoslavných Velikonoc velí se těmito slovy i zdravit.
Samotná příprava není zvlášť složitá, je však potřeba vyhradit si na ni dva dny, aby se dezert náležitě odležel a ztuhnul. Odměnou vám bude skvělý chuťový zážitek.
Pro 6 mlsounů:
1 kg tučného měkkého tvarohu
200 ml smetany ke šlehání
150 g změklého másla
150 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžíce vanilkového cukru
100 g loupaných sekaných mandlí
+ celé na ozdobu
50 g kandovaného ovoce
+ na ozdobu
50 g pomerančové kůry
+ na ozdobu
Cedník vyložíme plátýnkem nebo tenkou čistou utěrkou, dáme do něj tvaroh, položíme na hrnec, zabalíme, zatížíme a necháme přes noc na chladném místě vykapat. Kandované ovoce nasekáme na jemno a smícháme s kandovanou kůrou. Odkapaný tvaroh ještě malinko vymačkáme – měl by být co nejsušší, a za pomocí mixéru do něj zašleháme změklé máslo a dáme stranou. Ve vodní lázni ohřejeme smetanu. V mixéru zpěníme žloutky s cukrem a poté k nim pomalu přimícháváme teplou smetanu. Přelijeme zpět do vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Připravíme si velkou mísu s ledem. Do tužšího krému přimícháme kandované ovoce a směs postavíme na led a necháme za občasného míchání vychladit. Po vychladnutí směs opatrně promícháme s tvarohovým máslem a přimícháme i mandle. Hotovou paschu vyjmeme z formy, utěrku dáme stranou a dle libosti ozdobíme mandlemi, ovoce a kůrou.
rdc
foto: foodmag.pl