Pascha

Pascha je tradičním ruským dezertem pravoslavných Velikonoc, které jsou v Rusku velkým svátkem. Má znázorňovat boží hrob. Z tohoto důvodu jej lidé po stranách zdobí křížem a písmeny Ch a V, což je zkratka Christos Voskrese, tedy Kristus vstal z mrtvých. Tradice pravoslavných Velikonoc velí se těmito slovy i zdravit.

Samotná příprava není zvlášť složitá, je však potřeba vyhradit si na ni dva dny, aby se dezert náležitě odležel a ztuhnul. Odměnou vám bude skvělý chuťový zážitek.

Pro 6 mlsounů:

1 kg tučného měkkého tvarohu

200 ml smetany ke šlehání

150 g změklého másla

150 g moučkového cukru

2 žloutky

1 lžíce vanilkového cukru

100 g loupaných sekaných mandlí

+ celé na ozdobu

50 g kandovaného ovoce

+ na ozdobu

50 g pomerančové kůry

+ na ozdobu

Cedník vyložíme plátýnkem nebo tenkou čistou utěrkou, dáme do něj tvaroh, položíme na hrnec, zabalíme, zatížíme a necháme přes noc na chladném místě vykapat. Kandované ovoce nasekáme na jemno a smícháme s kandovanou kůrou. Odkapaný tvaroh ještě malinko vymačkáme – měl by být co nejsušší, a za pomocí mixéru do něj zašleháme změklé máslo a dáme stranou. Ve vodní lázni ohřejeme smetanu. V mixéru zpěníme žloutky s cukrem a poté k nim pomalu přimícháváme teplou smetanu. Přelijeme zpět do vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Připravíme si velkou mísu s ledem. Do tužšího krému přimícháme kandované ovoce a směs postavíme na led a necháme za občasného míchání vychladit. Po vychladnutí směs opatrně promícháme s tvarohovým máslem a přimícháme i mandle. Hotovou paschu vyjmeme z formy, utěrku dáme stranou a dle libosti ozdobíme mandlemi, ovoce a kůrou.

rdc

foto: foodmag.pl


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>