Slovo parfait znamená ve francouzštině „dokonalý“, a toto slovo přesně vystihuje dojem, který tento dezert zanechává.
Parfait je původem sladký, mražený krém složený obvykle z jedné základní suroviny. Setkat se můžeme i se slanými parfaity, v tom případě se jedná o našlehané pokrmy, servírované pomocí zdobítek. Takováto úprava se využívá především v zážitkové gastronomii, kde se může jednat jak o přílohy, tak o hlavní chod. Jeho příprava však není nikterak složitá, proto se do něj klidně pusťte.
Parfait by mělo být nadýchané, absolutně hladké, a zároveň velmi husté.
Verze pro 4 dospělé mlsouny (s alkoholem):
60 g vlašských ořechů
3 lžíce likéru
30 g kakaa
3 dl smetany ke šlehání
Cukr nasypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme rozpustit, počkáme než vnikne sirupová konzistence. Ořechy orestujeme na pánvi a dáme prudce zchladit do mrazáku. (Jedině tak zůstanou v této podobě a nerozsypou se.)
Připravíme si vodní lázeň, ve které vyšleháme žloutky a po kapkách přilíváme ztuhlý sirup. Stáhneme z ohně a přidáme kakao a likér. Připravenou směs smícháme s vyšlehanou smetanou a nalejeme do servírovací misky a necháme opět v mrazáku ztuhnout (1-2 hodiny). Před podáváním parfait přemístíme na 20 minut do lednice. Podáváme ozdobené šlehačkou a připravenými oříšky.
Verze pro 6 malých mlsounů (bez alkoholu s čajem):
200 g nalámané bílé čokolády
6 sáčků dobrého černého čaje
2 dcl vody
3 dl smetany ke šlehání
2 lžíce šťávy z citronu
Vařící vodu nalijeme do menšího hrnce a necháme v ní 3 minuty vylouhovat čaje. Vyjmeme sáčky a do čaje přidáme nalámanou čokoládu (aby se rozpustila). Necháme další 3 minuty v klidu a poté mícháme dokud nezískáme hladký krém.
Cukr nasypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme rozpustit, počkáme než vnikne sirupová konzistence. Připravíme si vodní lázeň, ve které vyšleháme žloutky a po kapkách přilíváme ztuhlý sirup.
V další míse si ušleháme smetanu a smícháme ji s hladkým krémem. Poté smetanu přilejeme k vyšlehaným žloutkům, opět promícháme a nalejeme do servírovací misky a necháme opět v mrazáku ztuhnout (1-2 hodiny). Před podáváním parfait přemístíme na 20 minut do lednice. Podáváme s čokoládovými hoblinkami nebo třeba s orestovanými ořechy.
Martina Mlsná