Panettone je typickým italským sladkým pokrmem. Tato specialita pochází z města Milán a podává se tradičně na Vánoce. Panettone je ale natolik oblíbené, že se často podává k ranní kávě, nebo k pohoštění návštěv se sklenkou likéru.
První doklady o tom, že se o určitých náboženských svátcích jedl zvláštní chléb, pocházejí z 11. století. Podle těchto pramenů se se o svátcích shromažďovala rodina u krbu a hlava rodiny krájela velký chléb na krajíce. Kůrka se schovávala, protože se jí přičítala léčivá moc. Zejména se jí léčily bolesti v krku. Tento popis „velkého chleba“ a jeho slavnostní použití se velmi blíží tomu, čemu se později říkalo panettone.
V mnoha rodinách uchovávají celé panettone až do 3. února, podle tradice totiž každý, kdo sní jeho kousek nebude mít potíže s bolením v krku.
Na 2 bábovky:
hrst kandovaného ovoce
hrst sušených meruněk
80 ml rumu
27 g čerstvých kvasnic
80 g krupicového cukru
3 vejce
+ 3 žloutky
650 g polohrubé mouky
1 lžíce citronové kůry
90 g změklého másla
1 lžíci oleje
250 ml teplého mléka
50 ml teplé vody
1 vejce na potření
moučkový cukr na posypání
máslo a mouku do forem
Meruňky nakrájíme na drobné kousky a spolu s rozinkami a kandovaným ovocem je přes noc namočíme do rumu. Druhý den s misce smícháme kvasnice, lžičku cukru a zalijeme vlažnou vodou. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si v druhé míse vyšleháme do krému, vejce i žloutky a cukr, odstavíme. Do větší mísy si prosijeme mouku, osolíme a smícháme se změklým máslem, olejem, citronovou kůrou. Promícháme a poté pomalu přimícháme vaječný krém, teplé mléko, kvásek a nakonec i odleželé ovoce. Jakmile vše pečlivě promícháme, necháme vše ještě v teple hodinu kynout. Poté těsto rozpůlíme a každou část ještě ručně prohněteme. Formy na menší bábovky si vymažeme a vysypeme moukou a těsto do nich vylijeme a necháme 20 minut dokynout. Před vložením do trouby potřeme těsto rozšlehaným vejcem a vrch nařízneme (aby nepraskla). Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 20 minut. Pak je potřeba teplotu snížit na 180 °C a péct ještě 35 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, je panettone hotové. Vyklopíme z formy a podáváme vychladlé a posypané moučkovým cukrem.
Sandra Špačková