Paella je španělský pokrm, který se svou přípravou a konečným výsledkem pobobá rizotu. Tento pokrm pochází z oblasti Valencie. Obyvatelé Valencie jej považují za jeden ze svých symbolů. V době jejího vzniku šlo o jedno z nejchudších jídel pro rybáře.
Existuje mnoho variant a mnoho receptů tohoto jídla, vždy se však používají mořské plody a rýže, která se neomývá a díky tomu se prostřednictvím škrobu potřebně zahustí.
Zkuste si sami tento jižanský recept uvařit. Alespoň si připomenete prosluněnou letní dovolenou.
Pro 4-6 mlsounů:
6 vykostěných kuřecích prs nebo křídel (bez kůže)
sůl a čerstvě namletý pepř
hladká mouka k potření / posypání
olivový olej
100g nakrájeného choriza
6 plátků panchetty (popř. angl. slaniny)
1 najemno nakrájená cibule
4 stroužky česneku nadrobno nakrájené
2 litry teplého kuřecího vývaru
2 špetky šafránu
1 lžička uzené papriky
500 g rýže na paellu (možn nahradit kulatozrnnou španělskou)
1 malý svazek petrželky
2 hrsti hrachu
10 královských krevet
Můžeme přidat:
500 g vymytých mušlí nebo nadrobno nakrájené chobotničky
Troubu předehřejeme na 190ºC nakrájíme kuřecí maso na kousky, okořeníme a zaprášíme moukou. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, vhodíme maso opékané dozlatova. Kousky masa pak přehodíme na plech a vložíme na 30 minut do trouby.
Pánev dáme znovu rozehřát. Přidáme nakrájené chorizo a panchettu a smažíme dokud nezhědnou. Poté přidáme cibuli, česnek a vaříme doměkka. Přilijeme půlku vývaru ochuceného šafránem, přidáme paprika a rýži a necháme vařit na mírném ohni. Občas promícháme.
Po 20 minutách by měla být rýže téměř uvařená. V tomto bodě, zalijeme rýži zbytkem vývaru spolu s hráškem, krevetami. Přiklopíme pokličkou a vaříme dalších 10 minut.
Nakonec přidáme uvařené kuřea promícháme, podáváme ozdobené petrželkou a plátkem citronu.
rdc
foto: Sandra Wei, unsplash