Máte rádi muffiny? A věděli jste, ze se vznik prvních muffinů se datuje až do 11.století do Walesu?
Jejich pojmenování je odvozeno od francouzského výrazu „moufflet“, což znamená jemný chléb. První dochované psané recepty pochází z Británie z poloviny 18. století a od těch dob prošly muffiny velkými proměnami a obdobami.
V dnešním receptu jsme pro Vás připravili ovocné muffiny. V receptu jsme použili třešně, ale můžete použít i maliny, jahody, zkrátka jakékoli jiné ovoce.
Na 12 kousků:
špetka soli
100 g hnědého cukru
1 lžíce kypřícího prášku
1 sklenice ovoce (680 g)
200 ml smetany
5 lžic slunečnicového oleje
1 balíček červené želatiny
Mouku, sůl, cukr a kypřící prášek smícháme. Ovoce necháme okapat (vzniklou šťávu zachytíme) a ovoce přimícháme k moučné směsi. Vejce, smetanu a olej smícháme a poté za stálého míchání postupně přimícháme k moučné směsi. Těsto rozmícháme tak, aby v něm nebyly žádné hrudky, až na ovocné kousky. Těsto dáme do nádoby na muffiny a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C 30-35 minut. Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a poté vyjmeme z formy.
250 ml ovocné šťávy smícháme se želatinovou směsí a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme 1 minutu vychladnout a želatinu přelijeme přes muffiny. Podávat můžeme jakmile celý muffin vystydne.
Sandra Špačková
foto: lidl.de