Také si ráno co ráno říkáte: „Co si jen dám k snídani.“ Co dělat, když nás již omrzí vejce na různé způsoby, čerstvé pečivo s pomazánkou, a dokonce i chléb s máslem a čerstvou pažitkou. Ještě větší máme dilema, chceme-li jíst zdravě. Právě tehdy se k snídani nabízí ovocno – oříšková snídaně s quinoou.
Zrnka quinoy mají vysokou nutriční hodnotu a mimořádně vysoký podíl bílkovin, minerálních látek a mastných kyselin. Jsou zdrojem vitamínů A, B2, E, a dokonce vitamínu C. Navíc je velice lehce stravitelná. Co víc si po ránu přát.
Pro 1 mlsouna:
2 sušené meruňky
1 lžíce sušených brusinek
2 lžičky nasekaných pekanových ořechů
špetka mleté skořice
špetka mletého muškátového oříšku
Menší pánev rozehřejeme na středně vysoký plamen, přidáme merlík a zalijeme ½ hrnkem vody a přivedeme k varu. Ve vedlejší pánvi lehce opražíme pekanové ořechy (stačí minutu).
Přikryjeme a stáhneme plamen, vaříme 12 – 15 minut, až se všechna tekutina vsákne. Dáme stranou a necháme 5 minut odležet. Přendáme do mísy a přimícháme meruňky, brusinky, ořechy, skořici, muškátový oříšek a javorový sirup. Podáváme v pokojové teplotě.
Sandra Špačková
foto: myfooddiary.com