Jako tomu často bývá, slavná jídla a drinky vznikají nedopatřením. Stejně tomu bylo i u řeckého frappé.
Stalo se tak v řecké Soluni na gastronomickém veletrhu v roce 1957. Tvůrcem byl Yannis Dritsas z firmy Nestlé, který měl na veletrhu za úkol předvést návštěvníkům jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru nápoj pro děti.
Když si ale o přestávce chtěl dopřát instantní kávu, zjistil, že nemá horkou vodu, kterou by ji zalil. Jelikož měl u sebe šejkr, nasypal do něj kávu, přidal studenou vodu, led a několikrát nádobku protřepal.
Během několika málo let se novinka stala řeckou národní kávou, dnes je populární po celé Evropě. Co kraj to jiný mrav a tak existuje opravdu mnoho variant tohoto nápoje.
V Bulharsku například připravují ledový nápoj z kávy, kde je namísto vody použita Coca-Cola.
Nemáte-li v oblibě instantní kávu a nechcete učinit výjimku ani když se jedná o frappé, lze jej samozřejmě připravit i z espressa.
Jak připravit skvělé latté?
V šejkru protřepeme instantní kávu se studenou vodu a případně i cukrem nebo mlékem dle chuti.
Hotové frappé nalijeme do vysoké sklenice, přidáme brčko a pravé řecké frappé je hotovo.
Sandra Š.
foto: Robert Gourley / photo on flickr