Upečte si tuto vynikající bábovku. Prim zde hrají ostružiny, díky kterým je bábovka vlastně zdravá.
Ostružiny jsou totiž velmi bohaté na silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou a přirozenou barvu naší pleti. Dále obsahují vitamin E, K, provitamín A a vitamíny skupiny B.
Do receptu se také přidávají dvě lžíce třtinového cukru typu demerara, který se vyznačuje většími krystalky cukru zlatohnědé barvy. Má příjemnou medovou vůni i chuť a jeho předností je zvýrazňovat přirozenou chuť pokrmů, proto ho do bábovky určitě přidejte.
175 g másla
175 g třtinového cukru
½ lžičky mleté skořice
2 lžíce třtinového cukru demerara
2 vejce
1 kůra z jednoho pomeranče
1 lžíce kypřícího prášku
225 g ostružin
Troubu předehřejeme 180 stupňů. Formu na srnčí hřbet o objemu 1,7 litrů vymažeme máslem. Do větší mísy dáme mouku, máslo a třtinový cukr a v prstech promneme tak, až vytvoříme jemnou drobenku. 5 lžic dáme stranou a smícháme se skořicí a cukrem demerera. Jablko oloupeme a nastrouháme na jemno, smícháme s vejcem a promícháme s kypřícím práškem. Vaječnou směs metličkou přimícháme v drobenkové směsi mícháme dokud těsto nebude vláčné. Tři čtvrtiny ostružin rozkrojíme na menší kousky a přimícháme do těsta. Zbylé ostružiny si necháme na podávání. Těsto přelijeme do vymazané formy, posypeme odloženou drobenkou a vložíme do trouby. Pečeme hodinu a čtvrt. Po padesáti minutách těsto zkontrolujeme, pokud má tendence hodně hnědnout, přikryjeme vrch alobalem. Jakmile bude dopečeno (poznáme podle toho, že se nelepí ke špejli), vyjmeme z trouby a necháme ve formě půl hodiny vychladnout na mřížce. Poté opatrně vyklopíme a necháme dochladnout.
Sandra Špačková
foto: bbcgoodfood.com, září 2002