Ostružinovo – jablečná bábovka

ostruzivovo jablecna babovka

Upečte si tuto vynikající bábovku. Prim zde hrají ostružiny, díky kterým je bábovka vlastně zdravá.

Ostružiny jsou totiž velmi bohaté na silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou a přirozenou barvu naší pleti. Dále obsahují vitamin E, K, provitamín A a vitamíny skupiny B.

Do receptu se také přidávají dvě lžíce třtinového cukru typu demerara, který se vyznačuje většími krystalky cukru zlatohnědé barvy. Má příjemnou medovou vůni i chuť a jeho předností je zvýrazňovat přirozenou chuť pokrmů, proto ho do bábovky určitě přidejte.

250 g hladké mouky
175 g másla
175 g třtinového cukru
½ lžičky mleté skořice
2 lžíce třtinového cukru demerara
1 jablko
2 vejce
1 kůra z jednoho pomeranče
1 lžíce kypřícího prášku
225 g ostružin

Troubu předehřejeme 180 stupňů. Formu na srnčí hřbet o objemu 1,7 litrů vymažeme máslem. Do větší mísy dáme mouku, máslo a třtinový cukr a v prstech promneme tak, až vytvoříme jemnou drobenku. 5 lžic dáme stranou a smícháme se skořicí a cukrem demerera. Jablko oloupeme a nastrouháme na jemno, smícháme s vejcem a promícháme s kypřícím práškem. Vaječnou směs metličkou přimícháme v drobenkové směsi mícháme dokud těsto nebude vláčné. Tři čtvrtiny ostružin rozkrojíme na menší kousky a přimícháme do těsta. Zbylé ostružiny si necháme na podávání. Těsto přelijeme do vymazané formy, posypeme odloženou drobenkou a vložíme do trouby. Pečeme hodinu a čtvrt. Po padesáti minutách těsto zkontrolujeme, pokud má tendence hodně hnědnout, přikryjeme vrch alobalem. Jakmile bude dopečeno (poznáme podle toho, že se nelepí ke špejli), vyjmeme z trouby a necháme ve formě půl hodiny vychladnout na mřížce. Poté opatrně vyklopíme a necháme dochladnout.

Sandra Špačková
foto: bbcgoodfood.com, září 2002


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>