Osterpinzen jsou rakouskou podobou českého mazance.
Tyto malé bochánky v sobě skrývají mnohou symboliku.
Vejce je symbolem plodnosti.
Kulatý tvar má oslavovat Slunce, které je v době Velikonoc zdrojem života v přírodě.
Tři zářezy, které se dělají na povrchu bochánku znamenají otce, syna a Ducha svatého.
Upečte si letos o Velikonocích tuto rakouskou dobrotu.
Na 3 bochánky:
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
2 lžíce cuku
1 lžička soli
vanilkového cukru
1/8 teplého mléka
150 g změklého másla
2 vejce
+ vejce na pomazání
1 lžíce rozinek
1 lžička anýzu
rozinky a anýz dáme necháme přes noc namočit v rumu
Z droždí cukru a teplého mléka necháme vzejít kvásek. Zpracujeme s ostatními přísadami, kromě rozinek a anýzu a necháme na teplém místě kynout přibližně 40 minut. Poté přimícháme rozinky a anýz a těsto rozdělíme na tři části a vytvarujeme bochánky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme 10 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem. Bochánky nařízneme třemi hlubokými řezy a znovu potřeme vejce. Doprostřed vložíme brambor a pečeme v předem vyhřáté troubě na170°Cpřibližně 25 minut. Po dvaceti minutách vytáhneme brambor a necháme dopéct. Nakonec bochánky můžeme posypat plátky mandlí.
rdc
foto: ichkoche.at