Osterpinzen

Osterpinzen jsou rakouskou podobou českého mazance.

Tyto malé bochánky v sobě skrývají mnohou symboliku.

Vejce je symbolem plodnosti.

Kulatý tvar má oslavovat Slunce, které je v době Velikonoc zdrojem života v přírodě.

Tři zářezy, které se dělají na povrchu bochánku znamenají otce, syna a Ducha svatého.

Upečte si letos o Velikonocích tuto rakouskou dobrotu.

Na 3 bochánky:

500 g hladké mouky

1 kostka droždí

2 lžíce cuku

1 lžička soli

vanilkového cukru

1/8 teplého mléka

150 g změklého másla

2 vejce

+ vejce na pomazání

1 lžíce rozinek

1 lžička anýzu

rozinky a anýz dáme necháme přes noc namočit v rumu

Z droždí cukru a teplého mléka necháme vzejít kvásek. Zpracujeme s ostatními přísadami, kromě rozinek a anýzu a necháme na teplém místě kynout přibližně 40 minut. Poté přimícháme rozinky a anýz a těsto rozdělíme na tři části a vytvarujeme bochánky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme 10 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem. Bochánky nařízneme třemi hlubokými řezy a znovu potřeme vejce. Doprostřed vložíme brambor a pečeme v předem vyhřáté troubě na170°Cpřibližně 25 minut. Po dvaceti minutách vytáhneme brambor a necháme dopéct. Nakonec bochánky můžeme posypat plátky mandlí.

rdc

foto: ichkoche.at


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>