O merlíku chilském a jeho vysoké nutriční hodnotě jste se již mohli dočíst. Vyzkoušejte jeho lehce oříškovou chuť v kombinaci s pikantním marockým kořením. Tento lehce stravitelný a chutný salát jistě potěší chuťové pohárky každého mlsouna.
Pro 4 mlsouny:
4 větší karotky, oloupané a nakrájené na kolečka
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce marockého koření
1 hrnek quinoa
2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
1 hrnek cirzny (z plechovky)
1 větší červená cibule
hrst rozinek
hrst opražených piniových oříšků
hrst nasekané petržele
na zálivku:
2 lžíce olivového oleje
kůra a šťáva z jednoho citronu
sůl a pepř
2 lžičky marockého koření
Mrkev promícháme v olivovém olejem smíchaným s kořením. Poté dáme každý kousek na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C, pečeme 20 minut, dokud nezměkne. Mezitím si namočíme quionu do vody a počkáme (cca 20 minut), než absorbuje všechnu vodu.V míse smícháme opraženou mrkev, merlík, slitou cizrnu, cibuli, rozinky, oříšky a petržel. Ve vedlejší míse si promícháme olivový olej, citron, sůl, pepř a koření. A touto šťávou zalijeme zbylé ingredience. Vše promícháme a můžeme podávat.
Tip pro mlsouny:
Nemáte-li směs marockého koření, neklesejte na mysli a vyrobte si ho sami. Do hmoždíře dejte ½ lžíce tymiánu, mletého kardamomu, koriandru, sezamových semínek, anýzu, římského kmínu, semínek fenyklu, sladké papriky, celého černého pepře vše rozdrťte a máte hotovo. Zbytek uchovávejte v uzavřené skleněné dóze a použijte například k jehněčímu masu.
rdc
/p