Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Zásluhu na tom má pevná, světlá, jemně plátkující svalovina, která se dá připravit na mnoho způsobů.
Při tepelné úpravě se však musí postupovat opatrně, a hlavně rychle, aby se maso nerozpadlo, protože je mimořádně křehké.
Nad touto netradiční úpravou s liškami, zelím a zeleninovým pyré, zajásají všechny mlsné jazýčky.
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce mandlových plátků
1 lžička nastrouhaného zázvoru
2 špičky nože chilli
500 g špičatého zelí
60 g nakrájené šunky
250 g lišek
80 g šalotky
2 lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citrónu
2 větvičky tymiánu
sůl, pepř
300 g petržele
300 g brambor
200 ml mléka
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
muškátový oříšek
Lišky důkladně opláchneme, osušíme a větší kousky rozpůlíme. Ze zelí vyřízneme košťál a zelí nakrájíme na malé kousky. Petržel a brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a ve vroucí osolené vodě uvaříme doměkka. Poté slijeme, necháme lehce vychladnout. Zalijeme teplým mlékem, se solí, pepřem a špetkou muškátového ořechu okořeníme. Zjemníme olivovým olejem a ohřejeme. Nakonec rozmixujeme.
No rozpáleném oleji osmažíme šalotku dozlatova. Přidáme lišky během míchání opepříme. Přidáme nakrájené zelí, zalijeme vývarem a nakonec přidáme nakrájenou šunku. Necháme chvíli vařit. Mezitím omytou a usušenou tresku pokapeme citronem, potřeme pepřem, tymiánem a olivovým olejem. Na pánvi opečeme ze všech stran.
V další rozehřáté pánvi lehce nahřejeme nastrouhaný zázvor, přidáme mandle a chilli. Přidáme trochu šťávy z citronu, větvičku tymiánu a promícháme. Tímto pak potřeme opečenou tresku. Podáváme spolu s liškami a zeleninovým pyré.
rdc
zdroj foto: ZDF