Oháňku tvoří zadní konec hovězího dobytka. Začíná na konci hřbetu za květovou špičkou, kde je pokračováním páteře a je tvořena obratlí kostrče, pokrytými svaly a pojivou tkání.
Je velmi bohatá na proteiny pocházející ze svalu a kolagenu. Naopak má jen malý podíl tuku. Bohatě je v ní zastoupeno železo.
Oháňka je výtečná jako základ hovězího vývaru, obrané vařené maso se hodí do nádivky nebo ji můžete připravit na červeném víně. Díky již zmíněným svalům a kolagenu se její maso jen rozplývá. Kdo ji jednou ochutnal, dává jí přednost před ostatním masem. Výborně se vaří a v ústech se jen rozplývá. Každého mlsouna jistě potěší i velice příznívá cena.
Pro 4 mlsouny:
1 hovězí oháňka (700-900g)
4 šalotky
6 stroužků česneku
3 lžičky mleté sladké papriky
½ lžičky mletá pálivé papriky
bobkový list
3 celé pepře
0,5 l červeného vína
0,2 l vývaru
slunečnicový olej
2 mrkve
2 rajčata
V rozpáleném hrnci si dohněda osmažíme nakrájenou šalotku. Oháňku omyjeme, usušíme a hodně osolíme. V hmoždíři si rozetřeme pepř s tymiánem. Maso přidáme k cibulce a ze všech stran opečeme. Přidáme bobkový list, papriku a rozetřené koření. Promícháme a zalejeme vývarem a vínem. Přidáme nadrobno slisovaný česnek, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka přibližně 2 hodiny. V případě potřeby přilijeme vodu. Maso by mělo odpadat od kosti. Spařená a oloupaná rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na lodičky. Přidáme do omáčky spolu s nakrájenou paprikou a ještě 10 minut povaříme. Podáváme s chlebem či rýží.
rdc