Oháňka dušená ve víně

ohanka na vine

Oháňku tvoří zadní konec hovězího dobytka. Začíná na konci hřbetu za květovou špičkou, kde je pokračováním páteře a je tvořena obratlí kostrče, pokrytými svaly a pojivou tkání.

Je velmi bohatá na proteiny pocházející ze svalu a kolagenu. Naopak má jen malý podíl tuku. Bohatě je v ní zastoupeno železo.

Oháňka je výtečná jako základ hovězího vývaru, obrané vařené maso se hodí do nádivky nebo ji můžete připravit na červeném víně. Díky již zmíněným svalům a kolagenu se její maso jen rozplývá. Kdo ji jednou ochutnal, dává jí přednost před ostatním masem. Výborně se vaří a v ústech se jen rozplývá. Každého mlsouna jistě potěší i velice příznívá cena.

Pro 4 mlsouny:

1 hovězí oháňka (700-900g)
4 šalotky
6 stroužků česneku
3 lžičky mleté sladké papriky
½ lžičky mletá pálivé papriky
bobkový list
3 celé pepře
0,5 l červeného vína
0,2 l vývaru
slunečnicový olej
2 mrkve
2 rajčata

V rozpáleném hrnci si dohněda osmažíme nakrájenou šalotku. Oháňku omyjeme, usušíme a hodně osolíme. V hmoždíři si rozetřeme pepř s tymiánem. Maso přidáme k cibulce a ze všech stran opečeme. Přidáme bobkový list, papriku a rozetřené koření. Promícháme a zalejeme vývarem a vínem. Přidáme nadrobno slisovaný česnek, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka přibližně 2 hodiny. V případě potřeby přilijeme vodu. Maso by mělo odpadat od kosti. Spařená a oloupaná rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na lodičky. Přidáme do omáčky spolu s nakrájenou paprikou a ještě 10 minut povaříme. Podáváme s chlebem či rýží.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>