Oběd ve znamení medvědího česneku

pesto-z-medvediho-cesneku_pixabay

Medvědí česnek podporuje správnou funkci imunitního systému a má pozitivní vliv na činnost srdce.

Kromě toho pomáhá při chřipce, nachlazení a dalších obtížích.

Navíc je opravdu chutný, a tak si jím můžete zpestřit jídelníček.

Monika z Kuchyňských studií Gorenje si pro vás připravila pár receptů s medvědím česnekem, díky kterým vykouzlíte výborný a zdravý oběd.

 

Lilek pečený s medvědím česnekem

Ingredience:

5 listů medvědího česneku,
1 stroužek klasického česneku,
2 ks lilku,
podle chuti: mletý pepř, mořská sůl,
podle potřeby: olivový olej.

Postup přípravy:

Nejprve lilek rozpulte a každou polovinu 3x podélně nařízněte. Zářezy vyplňte tenkými plátky česneku a listy medvědího česneku. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem, kterým nešetřete (na každou polovinu použijte zhruba 1 lžíci olivového oleje). Takto pečte 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem. Lilek podávejte ještě teplý spolu s lehce opečenou bagetkou.

Nádivka s medvědím česnekem pro fajnšmekry

Ingredience:

5 vajec,
6 rohlíků,
200 g kuřecího masa,
100 g másla,
200 g uzeného masa,
1 svazek medvědího česneku,
1 lžíce pažitky,
podle chuti: sůl, muškátový květ, mletý černý pepř,
podle potřeby: strouhanka na vysypání a tuk na vymazání pečicí nádoby.

Postup přípravy:

Kuřecí maso uvařte ve slané vodě, poté ho vyjměte, nechte vychladnout a vývar si dejte stranou. Nakrájejte uzené maso na kousky a rohlíky na kostičky. Pažitku a medvědí česnek nasekejte najemno. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm rohlíky. Ty po vychladnutí pokapejte vývarem. V míse smíchejte uzené a kuřecí maso a přisypte vymačkané rohlíky. Přidejte žloutky ušlehané se solí, pepř, muškátový květ, nasekanou pažitku, medvědí česnek a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Zapékací nádobu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Poté do ní nalijte připravenou směs na nádivku, uhlaďte a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 45 minut.

Zima je ještě daleko...

Přestože je medvědí česnek nejúčinnější čerstvý, existují i osvědčené způsoby, jak ho uskladnit na zimu, kdy se vám budou nejvíce hodit jeho účinky podporující imunitu. O tom, jak vyrobit a užívat léčivou tinkturu z medvědího česneku, se dočtete v článku Medvědí česnek v kuchyni. Na stejném místě najdete recept na bylinkové máslo z medvědího česneku a také tipy na různé druhy uskladnění. Ať už si vyrobíte domácí pastu, naložíte medvědí česnek v oleji, nebo ho zamrazíte, můžete si být jisti, že v zimě budete mít kam sáhnout.

Tak dobrou chuť!

Recepty už teď lákají k ochutnání. Jejich příprava je navíc jednoduchá, tak hurá do toho!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>