Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu, odpočinku a pohody v rodinném kruhu. Díky velkým přípravám, které tomuto období předcházejí, si skutečně můžeme dopřát několik dní bez úklidu, práce a dalších povinností, které nás v průběhu celého roku běžně doprovázejí.
Co by to však bylo za vánoční svátky, kdybyste okolo sebe neměli spoustu dobrého jídla? Tím nemáme na mysli pouze cukroví, protože množství sladkého, které dokážeme sníst, má přece jen své limity, ale také slané dobroty jako chlebíčky a jednohubky.
Když dojde na studenou kuchyni, každý máme své oblíbence. Někdo nedá dopustit na chlebíčky s vlašským salátem a šunkou, někdo jiný se zase může utlouct česnekovými jednohubkami. Když však dojde na sváteční hodování, nemusíme se omezovat pouze na jednu nebo dvě pomazánky, které připravujeme každý rok. Existuje totiž řada dalších chutných receptů, které do svého svátečního pohoštění můžete zařadit, a my vám některé z nich v následujících řádcích představíme.
Avokádové guacamole
Slovo “guacamole”(1) v překladu znamená avokádová salsa, což tento aztécký pokrm skutečně je. Můžete s ní natřít jednohubky i chlebíčky nebo ji podávat přímo v misce a posléze do ní dle chuti namáčet nachos – rodina i hosté se budou olizovat až za ušima. Co budete potřebovat?
jednu cibuli
jednu červenou papriku
dvě lžičky olivového oleje
špetku mletého pepře
jedno zralé avokádo
půlku limetky
hrst čerstvého koriandru
Nejprve si připravíme avokádo – rozkrojíme jej napůl, vyjmeme z něj pecku a prokrojíme jej vodorovně a svisle tak, abychom ze slupky mohli pomocí lžíce vybrat malé kostičky. Ty pak přesuneme do mísy a přidáme k nim nadrobno nakrájenou cibuli, papriku a koriandr. Vše promícháme a zakapeme olivovým olejem a šťávou z limetky, osolíme a opepříme. S kořením a limetkovou šťávou nemusíte šetřit, avokádo do sebe totiž spoustu chuti nasaje. Hotové guacamole servírujeme v misce nebo přímo v avokádové slupce, pokud se vám ji podaří zachovat vcelku.
Hermelínová pomazánka
Hermelínovou pomazánku si většina lidí kupuje už hotovou u pultu s lahůdkami, a tak ani neví, jak obrovský rozdíl udělá to, když si ji připraví sami doma čerstvou. Nejenže použijete skutečně čerstvé potraviny, ale také si ji můžete vylepšit podle toho, co máte rádi, o čemž svědčí i následující recept, který je poněkud netradiční. Co na něj potřebujete nakoupit.
tři balení hermelínu
30 gramů nivy
dvě lžíce másla
jednu šalotku
jednu lžičku sladké mleté papriky
tři lžíce piva
sůl a pepř
Příprava je velmi jednoduchá a časově nenáročná. Hermelíny i šalotku nakrájíme nadrobno a promícháme se změklým máslem a nivou, kterou předem rozmačkáme vidličkou. Pak už jen do pomazánky přidáme pivo, papriku a dochutíme ji solí a pepřem a máme hotovo. Může se zdát, že je domácí domácí varianta hermelínové pomazánky nákladnější, pokud však nakoupíte hermelíny v akci podle speciálního letáku Penny(2), vůbec vás nevyjdou draho, spíše naopak. Leták Penny navíc kromě klasického tučného hermelínu nabízí i ten nízkotučný, takže si tuto pomazánku můžete dopřát i během diety.
Stará dobrá tuňáková
Kdo si doma nikdy nepřipravoval tuňákovou pomazánku(3)? Jedná se o starou dobrou klasiku, která se však v každé domácnosti připravuje trošku jinak. My vám dnes představíme trošku odlehčenou verzi, na které si budou moci pochutnat i ti, kdo si i během vánočních svátků hlídají štíhlou linii. K její přípravě budete potřebovat tyto ingredience:
jednu konzervu tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji
jednu jarní cibulku nebo menší červenou cibuli
jednu lžička dijonské hořčice
200 gramů žervé
citronovou šťávu
sůl a pepř
Z tuňáka scedíme šťávu nebo olej a celý obsah konzervy vysypeme do misky. Následně k němu přidáme najemno nakrájenou cibulku, žervé, hořčici a pár kapek citronové šťávy a vše dobře promícháme. Nakonec dochutíme solí a pepřem a voilà – tuňáková pomazánka je na světě. Pomazánku můžete použít na chlebíčky nebo ji servírovat jen tak v misce s čerstvým nebo opečeným pečivem. V případě druhé varianty ji doporučujeme ozdobit jarní cibulkou nebo naklíčenou řeřichou.
(1) Mexický předkrm Guacamole – Recepty.cz
(2) Sedlčanský hermelín, Penny leták – Připravte se na svátky – Kimbino.cz
(3) Tuňáková pomazánka – Mycookingdiary.cz